Ron Zacapa Centenario XO Solera
Anmeldt d. 17-04-2013 af Mads "Romhatten" HeitmannDuft
Dyb og mørk sødme, nødder, rosin og et strejf af cognac. Tønden er meget markant og går fint i samspil med duften af sukkerristet banan. Dejlig intens og fløjlsblød oplevelse. Præcis som de ældre aftapninger.
Smag
Superlækker fylde i munden med smagsnuancer der springer i luften. En helt eminent eftersmag der hænger på tungen, tænderne og i ganen længe. Der er en god power, men jeg synes personligt, at den mangler lidt ekstra. Den må gerne tage lidt mere fat, da den ikke vil gøre nogen fortræd. Igen, præcis som de ældre aftapninger.
Bedømmelse
Dette er rommen som mange fejlagtigt tror, er en sørgelig udgave af Ron Zacapa’s ældre XO-aftapninger. Rommen er produceret ud fra deres 23’er og har til forskel fået yderligere to år på franske cognacfade. Dette giver den en mere kompleks smag, men af en eller anden grund bliver den samtidig sødere sammenlignet med Ron Zacapa 23. Dette er i princippet lidt underligt, da et cognacfad helst skulle gøre en rom tør – eller i hvert fald mere tør. Det er for mig også svært at forstå, at Ron Zacapa 23 Solera og Ron Zacapa XO Solera er lavet ud fra fuldstændig den samme rom blot med to års slutlagring til forskel. Det smager i hvert fald ikke sådan. Om Ron Zacapa’s ældre XO-aftapninger ligeledes har ligget på cognacfade, skal jeg ikke kunne sige, men de smager i hvert fald ens. Det kan naturligvis godt være, at de har været nødt til at tilføje en cognac-finish for at kompensere for noget andet de har lavet om i produktionsprocessen. Uanset hvad, så har de ramt den meget godt. Jeg kan godt lide denne rom og hvis du ikke har prøvet den endnu, så er den bestemt et besøg værd. Jeg vil dog sige, at det ikke er en rom jeg kunne finde på at købe igen – den er simpelthen for ordinær og karakterløs. Når dét er sagt, så er det en super god rom, men den tåler bare ikke sammenligninger med så mange andre, og da slet ikke prismæssigt.