Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Rom – En misforstået spiritus!

Skrevet d. 25-09-2012 af Mads "Romhatten" Heitmann

Det er langt fra alle mænd, der anser ”rom” som en eksklusiv drik på niveau med whisky og cognac. Mange vil måske mene, at det er en spiritus, der kun kan bruges i drinks. Dette er dog langt fra sandheden, men en udbredt misforståelse. Jo rom er et fantastisk produkt til mixing af cocktails, men det er mindst lige så fantastisk ”neat” eller ”on the rocks”.

I mange hundrede år har rom lidt under for et trist, gammelt ry, – nemlig, at det skulle være en billig, slavedrik uden den store kompleksitet. Det startede da også der, bare under navnet ”Kill-Devil”. Dengang mest brugt som medicin – nærmere bestemt bedøvelsesmiddel.

Shutterstock 161599589

Op igennem 1700-tallet gennemgår rom dog en enorm udvikling. Man begynder rent faktisk at drikke det i England. Det er dog primært middelklassen, der nyder det, idet overklassen, der på dette tidspunkt drikker gin. I 1830’erne tager al spiritus et kvantespring opad rent kvalitetsmæssigt, da det destilleringsapparat, vi bruger i dag, bliver opfundet. Herefter går rom i glemmebogen i forhold til whisky – måske på grund det gamle ry?

vi skal således helt op til slutningen af 2. verdenskrig, før rom igen begynder at vinde fodfæste i vesten. De amerikanske, udstationerede soldater på Cuba vender hjem med et stykke af den cubanske kulturskat, nemlig ROM. Dette er startskuddet til den globale succes, som rom har fået i dag. Her er der dog tale om den lyse, flavoured rom, som alle verden over bruger og elsker og ikke den dyrere fadlagrede årgangsrom.

Årgangsrom er i dag den helt nye trend inden for spiritus. I Danmark startede den sidst i 1990’erne/starten af det nye årtusinde. Den vandt primært indpas via Ron Zacapa 23, som er den helt store klassiker inden for årgangsrom. Det var også dér, de fleste rom-elskere startede. I takt med at flere og flere har fået øjnene op for rom, som en kvalitetsspiritus, så er der også kommet flere og flere produkter til landet. Udvalget i Danmark er i dag kæmpe stort og udvalget af ”billige” produkter i absolut topkvalitet er stort – især i forhold til whiskyen.

Man kan hurtigt købe sig fattig i whisky, hvis man skal op og have et godt kvalitetsprodukt. Sådan er det heldigvis ikke med rom… endnu! Man kan købe en rom i top-klasse for blot 400,- . For denne pris kan man endda få en verdensmester, hvilket i sig selv er helt utroligt. Ron Millonario Solera Reserva 15, som der her er tale om, vandt i 2008 og 2009 verdensmesterskabet og betragtes af mange som noget helt specielt. Du vil formentligt kunne finde den hos din lokale vinhandler – og den kan varmt anbefales.

At du kan få så god rom til så lav en pris, skyldes flere ting. For det første er efterspørgslen på verdensplan ikke så høj. En anden faktor, der spiller ind, er produktionsområdet. I Mellem- og Sydamerika koster det ikke nær så meget at fremstille spiritus, som det fx gør i Skotland eller Irland. Men den vigtigste faktor er, at rom, under fadlagringen, modnes op til 3 gange hurtigere end eksempelvis whisky og cognac. Den hurtige modningsproces, rom gennemgår, skyldes det tropiske klima, hvori det bliver lagret, – disse faktorer medfører altså, at man kan få en rigtig god rom til en meget lav pris.

Shutterstock 158617832

Årgangsrom nydes på samme måde som whisky og cognac, og det er altså ved stuetemperatur, gerne i et lille tulipanformet glas. Den kan nydes før eller efter maden og er perfekt sammen med en god kop kaffe. Egentlig er den også ideel til en dessert pga. sødmen. Sødmen, som frem for alt kendetegner rom, gør også, at man ikke behøver at være en erfaren spiritusdrikker for at kunne lide det. På den måde taler rom også til det brede publikum.

Men drenge, pas på! Har I først én gang præsenteret jeres venner/familie/kone/kæreste for disse gyldne dråber, kan I godt regne med ikke at kunne have jeres barskabe i fred længere!

Skrevet af: Henrik Kristoffersen d. 12-06-2014 13:29
Den afsluttende bemærkning er helt på sin plads! Jeg har oplevet mange, som bliver forfaldne til rom selvom de ellers aldrig er til spiritus.


Rom, Historie



Tilmeld dig nyhedsbrevet