Ron Santiago de Cuba - re-launch og ny dansk distributør
Skrevet d. 13-05-2024 af Mads "Romhatten" HeitmannTilbage i slutningen af november 2023, var jeg med da den danske vin- og spiritusimportør Interbrands Danmark, lancerede et nyt samarbejde med det gamle, hæderkronede, Cubanske rommærke Ron Santiago de Cuba. Mærket fik tilbage i 2021 et make over af flaskens etiketter – et nyt look som tager brandet ind i et nyt årti, men samtidig et look som emmer af den cubanske kulturarv. Derudover blev vi også præsenteret for den nye 8-års-rom, som nybagt medlem i Ron Santiago de Cuba-familien.
Ron Santiago de Cuba er for mig, sammen med Havana Club, det mest seriøse rommærke fra øen, og samtidig også det mest velsmagende. Fra den enormt store ø, Cuba, finder vi nemlig utrolig mange rommærker hvis produktion er spredt over øens mange destillerier. Vi har bl.a. Mulata, Legendario, Varadero, Conde de Cuba, Perla del Norte, Cubay og Eminente, bare for at nævne nogle stykker. Men i min bog er Ron Santiago de Cuba et af de bedre cubansk brands som også har den bredeste produktportefølje. Denne strækker sig helt nede fra den hvide Carta Blanca og videre til deres nye 8-års-udtryk. Derfra til de dybe og meget modne 11 og 12-år-gamle udtryk, og så slutter porteføljen af med et både 20 og 25 år gammelt udtryk, og sidst men ikke mindst også en helt ekstraordinær gammel og sjælden rom, som går under navnet ”500 Aniversario”. Med dette mangfoldige udvalg af rom er det ikke nogen underdrivelse at sige, at Ron Santiago de Cuba er det mest seriøse rombrand til at komme ud af Cuba, og velsagtens dét rommærke som den cubanske rommaskine satser allermest på … sammen med Havana Club, naturligvis.
Som beskrevet, har det gamle rombrand fået en præsentationsoverhaling af de helt store – opskrifterne er der dog ikke pillet ved, forsikrer en repræsentant fra Ron Santiago de Cuba mig for. Det samme er gældende for flaskeformen. Dog har man valgt, til min overraskelse, ikke at tilføje korkpropper til 11’eren og 12’eren, hvilket de både har kvaliteten og ikke mindst prisen til, at kunne bære.
Ikke nok med, at brandet har fået et nyt look, så er der også kommet et nyt familiemedlem til, nemlig det nye 8 Anos-udtryk. En minimum otte år gammel rom, som skiller sig mærkbart ud fra 11’eren og 12’eren med en utrolig frugtig og sødmefuld smagsoplevelse. Hvor 11’eren og 12’eren er mørke, dybe og tørre, så er 8’eren anderledes frisk og frugtig – den har en særligt udpræget noter af bagt ananas. En note, som jeg sjældent finder i rom fra Cuba, men bestemt en smag og en duft som jeg hilser velkommen!
Ved denne såkaldte master class var der egentlig få ting, som var decideret nye for mig, da jeg kender brandet ret godt. Dog fik jeg fortalt, at der i Ron Santiago de Cubas rom både indgår rom, som er modnet på henholdsvis brugte cognac-, sherry- og portvins-fade, hvilket overraskende mig. Med lidt god vilje synes jeg godt at man kan smage det (særligt når man nu ved det, høhø), på trods af at jeg aldrig har tænkt over det før.
En del af historien
En besynderlig ting jeg studsede over ved dette arrangement, var det faktum, at repræsentanterne for brandet på intet tidspunkt nævnte, at rommen fra Ron Santiago de Cuba i dag produceres på den selv samme romfabrik som blev etableret af Facundo Bacardi i 1862. Ja, du læste rigtigt – Bacardi blev skabt i byen Santiago de Cuba, men Bacardi-familien var allerede i 1930’erne begyndt at flytte deres forretninger til Mexico og Puerto Rico, inden revolutionen på Cuba, som stod på mellem 1953 og 1959. Familien forlod endegyldigt Cuba i 1960, og fik den 14. oktober samme år konfiskeret alle aktiver, herunder et bugnende romlager samt destilleri og produktionsfaciliteter. Alt dette overgik til den cubanske stat og Fidel Castros nye kommunistiske styre. Mærket Ron Santiago de Cuba blev få år efter etableret (dengang blot under navnet ”Ron Santiago”), og resten er historie. Siden da er Ron Santiago de Cuba blevet produceret på den gamle Bacardi-fabrik som stadig, den dag i dag, bliver omtalt som ”den lette roms vugge”. Det er et meget stort stykke romhistorie som jeg i hvert fald ikke vil undlade i kommunikationen af Ron Santiago de Cuba.
Værd at besøge, eller genbesøge
Er du en af dem, som har smagt rom fra Cuba og tænkt; ”Det er måske ikke lige mig!”, så synes jeg du bør vende tilbage til Caribiens største ø, og smage på Ron Santiago de Cuba. Cubansk rom får tit skudt i skoene, at det er for let i stilen og uden den store kompleksitet, og det er da også tilfældet med mange af de andre cubanske rommærker – men ikke Ron Santiago de Cuba. Særligt deres langtidsmodnede udtryk i 11- og 12-års-udgaverne er værd at skrive hjem om. De har en dyb, tør og ret kompleks fornemmelse i munden, og så smager de bare rigtig godt. Og så er priserne på flaskerne faktisk faldet de seneste år, hvilket heller ikke gør noget. Win-win!