Nu frigives Danmarks ældste rom nogensinde
Skrevet d. 01-05-2023 af Mads "Romhatten" Heitmann”Vi har ventet i 12 år, og nu er den endelig klar”. Sven fra destilleriet Skærsøgaard og Mads fra Romhatten er gået sammen om at lancere den ældste rom nogensinde produceret i Danmark. Da rommen kommer fra et enkelt fad, frigives kun 220 nummeret flasker, og disse sælges efter først til mølle-princippet.
Danmarks ældste rom frigives under navnet ”Skærsøgaard Rom 2011 Romhatten Cask Selection #6”, og er en 12 år gammel rom tappet ved fadstyrke. Tilbage i 2011 blev rommen gæret og destilleret på Skærsøgaard Vingaard ved Kolding. Rommen er fermenteret på caribisk sukkerrørssirup og er efterfølgende batch-destilleret på Skærsøgaards lille pot still-destilleringssystem. Siden april 2011 er rommen modnet på et 225-liter stort vinfad af fransk egetræ, og er nu efter hele 12 år på fad tappet på flaske, hvilket i skrivende stund gør dette til Danmarks ældste rom nogensinde. Faktisk er rommen endda ældre end den ældste danskproduceret whisky, den 11 år gammel whisky fra det danske destilleri Fary Lochan, frigivet i 2022.
Skærsøgaard Rom 2011 Romhatten Cask Selection #6 er ganske enkelt en milepæl for dansk rom. Bag aftapningen står destillatør og vinmager Sven Moesgaard samt romekspert og romformidler Mads Heitmann, som i fællesskab frigiver rommen. Rommen sættes til salg onsdag den 3. maj kl. 20.00, og sælges efter først-til-mølle-princippet, eksklusivt på www.romhatten.shop.
Det begynder at boble i Danmark
– lidt baggrund om dansk rom
’Dansk rom’ er ikke et fast defineret udtryk indenfor spiritusverdenen, men dækker løseligt over spiritus baseret på sukkerrør, hvor produktionen heraf i en eller anden udstrækning er fundet sted i Danmark. Den mest almindelige definition lyder, at rommen skal være 100 % fermenteret, destilleret og evt. modnet i Danmark, hvis den skal kunne kaldes ’dansk rom’. Lige så vel som ’skotsk whisky’ skal være 100 % fermenteret, destilleret og modnet i Skotland, for at kunne kaldes for ’skotsk whisky’.
Men hvornår begyndte man det lave rom i Danmark? Jo, i takt med, at skotsk single malt whisky blev populært i Danmark op igennem 1990’erne, og at rommens popularitet lige så stille og roligt fulgte efter, så fulgte der også en trend som mikro-ølbryggerierne satte i gang. Lokalt produceret alkohol herunder øl og spiritus blev for danskerne mere og mere populært. Den lokale og nære fortælling om dansk håndværk og dansk smag… og ja, dansk romantik, blev et stor sellingpoint for de danske producenter. De danske ølbryggere startede ud i 1990’erne og danske mikrodestillerier fulgte efter op igennem 2000’erne. Stauning og Braunstein åbnede deres whiskydestillerier, og var klar til at sælge deres whisky efter tre års modning i 2010 og 2011 – danskproduceret whisky var på dette tidspunkt ikke set i mange år.
Små destillerier skød senere op rundt omkring i Danmark, og ikke bare whisky blev nu produceret i stor stil, men også håndlavet gin, snaps, likør og ja, naturligvis rom. For selvom sukkerrøret ikke just hører hjemme under vores nordlige himmelstrøg, så er det ingen sag at importere sukkerrørsmelasse eller sukkerrørssirup til Danmark, for efterfølgende at gære og destillere det til rom. Og det var hvad de gjorde. Mange danske destillerier åbnede med visionen om at lave dansk whisky, og producerede først den klare new make – altså den kornbaseret sprit, som ved lov skal tilbringe mindst tre år på egetræstønde, inden den kan frigives og sælges som en whisky. Men hvad skal man som destillatør lave mens man venter på, at produktet kan sælges? Jo, man kan jo give sig i kast med romproduktion, snapseproduktion og ginproduktion, og derved få lidt penge i kassen. Rom, gin og snaps kan nemlig sælges uden modning på egetræstønder. Og hvis der er noget der er vigtigt for en lille nyopstartet virksomhed, så er det som regel hurtig omsætning og penge i kassen – noget som whisky ikke ligefrem bringer til bordet. De færreste danske destillerier har 100 % fokus på whiskyproduktion, ligesom ingen destillerier i Danmark har 100 % fokus på romproduktion. For de fleste kombineres produktionen af whisky, rom, gin, brandy, likør og meget andet. På denne måde spreder man sin forretning, og samtidig sin risiko, ud over mange forskellige produkttyper.
12 år er længe, særligt for en lille dansk romproducent. De fleste danske destillerier frigiver deres rom efter 3-5 år på fad, så hvordan kan det være, at netop Sven Mosegaard fra Skærsøgaard har kunnet vente så længe? Til det svarer han, ”Tidlig frigivelse er ofte et spørgsmål om cash flow. Vi har haft råd til at vente og vente. Vi forsøger faktisk at skabe ”glemte fade”. Det er den bedste måde at få kvalitetsparametre frem. Med den fordampning der sker fra fadet, bliver produktet mere nuanceret og koncentreret.”
Fremtiden for dansk rom
Med erfaring og tid kommer også velsmag. Det er klart, at man ikke kan lave en rom i verdensklasse, fra dag et. Ting tager tid, og som dansk destillatør uden erfaring med romproduktion, skal man naturligvis væbne sig med tålmodighed, hvis man vil lave noget, som kan konkurrere med de erfarne producenter i Caribien. ”Kvaliteten er helt sikkert gået op over årene, og de danske producenter bliver bedre og bedre dag for dag. Der er generelt set kommet mere og mere harmoni i de danske romaftapninger, og jeg forventer, at vi vil se denne fremgang fortsætte i fremtiden.”, lyder det fra romekspert Mads Heitmann, som er involveret i frigivelsen af Danmarks ældste rom. ”Der er kommet bedre styr på fermenteringen, destilleringen og ikke mindst modningen på kvalitetstønder. Og det er også mit indtryk at kvaliteten af råmaterialet, altså sukkerrørsmelassen og sukkerrørssirupen, som benyttes til at producere alkoholen under fermenteringen, har fået meget mere fokus end i den spæde opstart”, lyder det slutteligt fra Mads.
Men hvad kan vi så forvente af Danmarks ældste rom? Sven har fulgt rommen igennem årenes løb, og jævnligt smagt den undervejs i modningsprocessen. ”Vi har prøvet at tage den op ved både 5 og 8 år, og har jævnligt smagt den siden – nu ved 12 år. Vi mærker en højere koncentration og fylde ved de mange år i fad. Og heldigvis har vi fade med destillater som vi forventer skal ”glemmes” i 15 – 20 år. Der er en fordel ved at have mange år på bagen. Det skaber unika”.
Danmarks ældste rom fra Skærsøgaard ved Kolding slutter sig til den eksklusive ”Romhatten Cask Selection”-romserie af unikke enkeltfadsaftapninger, som indeholder rom fra nogle af verdens bedste destillerer fra både Jamaica, St. Lucia og USA. Rommen sættes til salg på www.romhatten.shop onsdag den 3. maj kl. 20.00, og sælges efter først-til-mølle-princippet. Hver flaske indeholder 35 cl. af den 12 år gamle rom og kommer til at koste 449 kr., men husk, at der kun frigives 220 eksemplarer af dette unikum.