Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Hvorfor er min rom så sød?!

Skrevet d. 20-10-2014 af Mads "Romhatten" Heitmann

Sukker-og-rom-testen

Der har det seneste lange stykke tid været meget debat om tilsætningen af sukker/melasse i diverse rom. Både Richard Seal (Master Distiller på Foursquare) og Alexander Gabriel (Master Blender hos Plantation Rum) har været ude og give deres synsvinkel på emnet. Efter der dukkede lister op med kendte rom og deres tilsætning af sukker fra Alko Finland i Finland, begyndte debatten at røre på sig. Johnny Drejer (dansk romnørd) påviste efterfølgende ligeledes tilsætning af sukker i mange af de kendte og elskede rom, som kan købes her i Danmark. Johnny lagde sine egne målinger online (du kan se resultaterne og hvordan Johnny har foretaget målingerne her) og det har fået folk til at snakke. “Er det okay for en producent at tilsætte sukker i sin rom?” I forhold til EU er der ingen problem i det, så længe der er tale om at afrunde smagen. Det er således de enkelte landes lovgivning, der bestemmer, hvorvidt det er lovligt for producenter at tilsætte sukker i rom.

Nogle af Johnnys målinger viser helt op til 60-70 gram sukker pr. liter rom, andre noget mindre (se den komplette liste her). Dette fik mig til at tænke; “Hvor meget er eksempelvis 30 gram sukker til en liter rom egentlig?” “Kan det smages, og hvor meget gør sukkeret ved smagen?” Spørgsmålet har længe ligget mig på sinde, og derfor skulle der et lille køkkeneksperiment til.

Hvad gør sukkeret ved smagen, og hvor meget sukker skal der til?

Du kan selv lave forsøget derhjemme, hvis du vil - det er ikke så svært og faktisk meget sjovt. Først skal du bruge en rom, der ikke er tilsat sukker. Det kunne for eksempel være en rom fra Barbados, Martinique eller Jamaica, da det er ulovligt i disse lande at tilsætte sukker i rom. Dernæst skal du bruge en nogenlunde præcis vægt, der kan håndtere mindre portioner sukker. Sukkeret, du skal bruge, kan med fordel være rørsukker fra Demerara! Til sidst en række beholdere, som du nummererer, så du ved, hvilke mængder af sukker der er repræsenteret i hvilke beholdere. Du kan evt. dele rommen op i x-antal dele, det kunne fx være i dele af 1dL. Husk at du derfor kun skal bruge en tiendedel sukker i forhold til g/L.

Dsc 0202

Jeg selv brugte en rom fra Martinique, nemlig Rum Nation Martinique Hors d'Age Rhum, hvorefter jeg lavede 6 forskellige samples. Indholdet af sukker i de forskellige beholdere er som følger: 0g/L, 5g/L, 10g/L, 20g/L, 40g/L og 60g/L. Altså nogle beholdere med rigtig meget sukker og nogle beholdere med meget lidt sukker. Jeg har valgt at bruge bare ganske lidt sukker i nogle af prøverne, da jeg er af den overbevisning, at sukkeret (i små mængder) rent faktisk kan gøre rommen bedre, men alt sammen er jo i sidste ende et spørgsmål om smag - as always!

Dsc 0204

 

Godt så - vi har nu 6 ens rom med et forskelligt indhold af sukker i hver. Skal det ikke blindtestes? Jo det skal da så!

Resultaterne

Efter jeg har blindsmagt de forskellige blandinger og givet dem karakterer efter smag, er resultaterne som følger:

Rom tilsat 0g/L:

Jeg bryder mig godt om denne rom. Jeg har ikke altid været en agricole-mand, men som årene er gået, har jeg fundet mig ganske godt til rette i det mere tørre felt af rom. Med 0 g sukker tilsat nyder jeg den i fulde drag. Den får en 2. plads på denne aftens blindsmagning.

Rom tilsat 5 g/L og 10 g/L:

Jeg bedømte 5 og 10 g/L som de bedstsmagende på denne aftens blindsmagning. 0 g/L måtte se sig slået. 5-10 g/L havde ret stor effekt på rommen. Det var soleklart, at her var noget mere sødme og en bedre afrunding på alkoholen - det var lidt lettere drikkeligt, og derved syntes jeg også, at jeg fik mulighed for at smage noget mere end bare tør sprut. Altså foretrak jeg 5-10 gram sukker i min rom frem for den, hvor ingen sukker var tilføjet. Jeg er meget overrasket over, at der ikke skal mere til.

Rom tilsat 20 g/L:

Egentlig en udmærket mængde sødme, dog skal der ikke tilsættes meget mere sukker, før det bliver for meget. 20 g får en 3. plads. Det er stadig nogenlunde spændende, men dog lige på vippen.

Dsc 0231

Rom tilsat 40 g/L:

Det er for meget! Nogen vil sikkert synes, at det er lige tilpas, men jeg synes, at denne mængde af sukker slår rommen helt og aldeles ihjel. Jeg vil gerne kunne smage en rom og ikke bare sødmen i den. Det får jeg ikke lov til her. Ellers tak!

Rom tilsat 60 g/L:

Helt flad, karakterløs og nærmest “spæd” i sin smag og fremtoning. Rommen bliver alt for sød og kommer på ingen måde til sin ret i forhold til de andre på smagemåtten. Alle de mange smagsnuancer, der er i den normale udgave uden sukker, er stort set væk. Det er så voldsomt, at man næsten ikke kan smage, at det i virkeligheden er en agricole rhum, der er i glasset. Det er i sig selv værd at notere sig…

Rom - med eller uden sukker?

Hvis jeg skal tale for mig selv, så synes jeg, at for meget sukker i rommen i dette tilfælde ødelægger den totalt. Selvom jeg godt kan lide den originale version uden sukker, så foretrækker jeg den med 5-10 gram sukker - det var dog lidt svært at smage forskellen på de to. Forskellen var derimod kæmpestor på 20, 40 og 60, hvor jeg synes, at rommen egentlig blev dårligere jo mere sukker der kom i.

Er der et problem med sukkertilsætning?

Både ja og nej. Det er i sidste ende op til den enkelte at vurdere. Jeg selv er lidt splittet, må jeg indrømme. De producenter som sukkertilsætter rom for at få spritten til at “ligne” en langtidslagret premium rom, har jeg et problem med. Jeg mener ikke, at man skal ødelægge premiummarkedet med ung rom, som er blevet sødet op. Det er der ingen af os, der får glæde af. Dét ender bare med, at de producenter, der ikke benytter sig af overdrevet sukkertilsætning, går på røven, da det giver sig selv, at det er langt mere omkosteligt at fadlagre en rom for at opnå en afrunding af hjørnerne på spritten.

De romblendere, der derimod tilsætter lidt sukker til et allerede godt premium produkt, har jeg ikke noget problem med. Faktisk tror jeg, at det tit og ofte gavner en rom at blive sødet lidt. Det kan måske endda være med til at “forstærke” smagen i rommen - ligesom i madlavning. Det er i hvert fald min egen overbevisning.

Dsc 0213

Det er alt sammen en smagssag

Denne sukkertest er en lille, sjov gimmick, som jeg bestemt kan anbefale andre romnørder at kaste sig ud i. Det viser virkelig, at selv den mindste tilsætning af sukker gør noget for smagen. Om det er til det dårligere eller bedre er op til dig selv at bedømme.

Personligt er jeg til den søde rom - det er der bestemt ikke nogen tvivl om (se bare på mine anmeldelser). Jeg elsker et godt glas rom med en vis sødme - dog skal det ikke være for sødt, der er grænser.

Hvad er din holdning til alt dette? Giv din mening til kende i kommentarfeltet nedenunder.

Skrevet af: Lc d. 20-10-2014 20:08
Fed artikel!
Hvis rommen smager mig, så er jeg ligeglad med hvor meget sukker der er i.
Men det ville da være fedt, hvis producenterne ville være mere åben omkring det.
Skrevet af: ThePottStillGeek d. 28-10-2014 23:44
Sukker er fint, så længe det fremgår af etikketen. Syntes der er for mange der snyder åbenlyst med det, hvilket er synd for de "seriøse" producenter, da det i længden kan have triste konsekvenser.

Et andet punkt der gør det svært, er ved smagekonkurrancer. Det er jo ikke fair at sætte sødet rom op mod en usødet rom, da det bliver 2 vidt forskellige produkter i sidste ende.

Lars/Lc, skulle du ikke have været forbi mig med den flaske St. Nicolas Abbay i sidst uge?? ;-)
Skrevet af: Lc d. 04-11-2014 09:57
Har fået at vide at du er dårlig til at lave romkugler :-) så nej.......
Skrevet af: ThePottStillGeek d. 06-11-2014 08:34
Fair nok, så hælder vi cola i den i stedet.... ;-)
Skrevet af: Nielf d. 18-04-2020 12:30
Hej Mads,

EU-loven bliver ændret fra maj 2021, så det max tilladte sukker per liter er 20 gram - ellers kan det ikke det defineres som rom.

Der kunne være interessant med en artikel omkring dette emne. Hvor mange af de anmeldte rom vil egentlig kunne defineres som rom efter maj 2021 i EU?

Og hvordan forholder producenterne sig til det? Vil de ikke længere kalde det rom i EU eller vil de ændre produktionen og nedsætte sukkerindholdet?

(f) Rum may be sweetened in order to round off the final taste. However, the final product may not contain more than 20 grams of sweetening products per litre, expressed as invert sugar.

Se mere her (Annex 1 side 31):

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/eng/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0787&from=EN&fbclid


Romproduktion, Romproducenter



Tilmeld dig nyhedsbrevet