Hvid rom er ikke bare hvid rom….
Skrevet d. 12-04-2017 af Mads "Romhatten" HeitmannI denne artikel ser jeg nærmere på hvid rom. Og det kan godt være, at du nu tænker; “Hvid rom - jamen det kan man jo kun bruge til at rense afløb med!” Men her tager du fejl, for hvid rom kan ofte være en spændende og lærerig størrelse og ikke mindst yderst velsmagende, hvis den serveres korrekt.
Hvid rom er ikke bare hvid rom, og faktisk findes der meget hvid rom på markedet, som har tilbragt et par år eller tre på egetræsfade. Der findes nemlig lande i Caribien og Sydamerika, hvori man slet ikke må sælge rom, uden det har været forbi et egetræsfad. I lande som fx Venezuela og Den Dominikanske Republik er der regler for den slags. I Venezuela skal man mindst fadlagre i 2 år og på Den Dominikanske Republik hedder reglen mindst 1 år på egetræ, før man må sælge det og markedsføre det som rom. Mange af disse produkter er efterfølgende kulfilterfiltreret for at fjerne farven, som egetræet har efterladt i rommen. Dette er to gode eksempler på, at skinnet kan bedrage, og at alt hvid rom ikke nødvendigvis er ulagret spiritus.
Hvid rom. Mørk rom. Det er to termer som mange benytter for at kategorisere forskellige rom, men egentlig bør man nok hellere omtale disse som enten lagret rom eller ulagret rom. For en hvid rom kan som nævnt ovenfor sagtens være lagret og en mørk rom kan sagtens være ulagret - de mørke, ulagrede rom, der findes derude, er blot blevet tilsat karamelfarve.
Fadlagring er som bekendt vigtigt ift. rommens endelige smagsprofil, det er der ingen tvivl om, men mange har tendens til at tro, at jo længere tid en rom er lagret, desto bedre smager den. Dette er en forkert antagelse. Bare fordi noget er gammelt behøver det ikke nødvendigvis at være bedre end det yngre. Der er så mange andre parametre i produktionsprocessen, som man kan gøre forskelligt, at længden på fadlagringen blot er en lille bitte brik i det helt store puslespil. Når man laver en hvid rom, har man fuldstændigt eller i hvert fald i nogen grad taget fadlagringen og dens betydning ud af ligningen, og her kommer gæringen og ikke mindst destilleringen ind som altafgørende faktorer for rommens endelige karakter.
Grundet den manglende fadlagring bliver gæringen og destilleringen altafgørende for smagen. Ligesom den fadlagrede rom findes i forskellige stilarter, så findes der også lys rom i forskellige stilarter. Den lyse og ulagrede rom har dog tendens til at blive mere markant og gennemtrængende i sine umiddelbare smagsnuancer. Her er enormt stor forskel på den spanske, franske og engelske stilart, når vi snakker hvid rom. Den spanske stil, som gæres på melasse og destilleres på kolonner, kan være meget neutral i sit udtryk - nogle lyse rom i denne kategori vil i virkeligheden kunne sammenlignes med en melassebaseret vodka, hvor den franske og den engelske romstil ofte kan være tung på forskellige nuancer. Den franske og engelske romstil skiller sig virkeligt meget ud fra den spanske, da man under destilleringen ofte går efter en noget mere smagsholdig profil. Rommen hos Rhum J.M. tages ud af kolonnen ved ca. 70 % alkohol, og her findes der stadig utroligt mange smagsnuancer i rommen. Når rommen kommer ud af destilleringsapparatet, er den helt klar som vand, men stadig varm, da temperaturen stadig er faldende efter kondenseringen har fundet sted.
Nyd den hvide rom i cocktails
Hvordan nyder man bedst den hvide rom? Man kan naturligvis drikke det rent, som man gør det mange steder i Caribien, men personligt nyder jeg at blande rommen op med sukkervand og limesaft til det, som er kendt som en Daiquiri. Jeg har besøgt Lars Mikkelsen på Alberts Cocktail Bar i Aarhus til en snak om hvorfor Daiquiri’en er så interessant en cocktail. Lars, der ligesom mig, elsker den klassiske Daiquiri, har fire forskellige afarter af den cubansk opfundne cocktail på menukortet.
“En Daiquiri er jo ikke bare en Daiquiri. I en cocktail som denne spiller rommen den altoverskyggende hovedrolle, hvilket gør, at cocktailen skifter totalt karakter, alt efter hvilken rom man vælger at bruge, og det er også derfor, at vi tilbyder fire vidt forskellige Daiquiris på Alberts. Smagsmæssigt kan de fire næsten ikke sammenlignes.” fortæller Lars Mikkelsen, medejer og bestyrer af Alberts i Aarhus, og fortsætter; “Vores standard Daiquiri er naturligvis lavet på en cubansk rom, men vi tilbyder derudover tre luksus versioner på hver deres romtype ... til den kræsne kunde. Vi har mange gæster, der kommer på Alberts som elsker og kender den klassiske Daiquiri på cubansk rom. Mange af disse bliver overrasket over, hvordan en Daiquiri også kan smage, når vi tager de andre hvide rom i brug. Det er den mest legendariske cocktail nogensinde, hvis du spørger os... Enkelthed, elegance og mangfoldighed er blot nogle få ord, der beskriver Daiquiri’en. Det er en fantastisk cocktail, som kræver en god hvid rom med masser af smag.“
Alberts Bar anbefaler
Tre forslag på slagkraftige Daiquiris …Sådan laver du dem derhjemme!
Man behøver ikke en stor og forkromet bar for at lave en Daiquiri - det eneste man skal bruge er en shaker, isterninger, lime og sukker … og så naturligvis en god, lys rom. Der er kun en lille smule forarbejde i og med, at man skal lave lidt sukkerlage.
Sådan laver du en sukkerlage: Tilsæt 2 dele hvid sukker i 1 del vand og kog det sammen på komfuret ved svag varme. Det tager ikke lang tid, før du så er klar til at mixe...
Den milde og runde:
4 cL The Real McCoy Rum Aged 3 Years på 40%
3 cL friskpresset limesaft
2 cL sukkerlage
Den sprudlende og livlige:
4 cL Rhum J.M. White Agricole på 50%
3 cL friskpresset limesaft
2 cL sukkerlage
Den eksplosive og furiøse:
4 cL Wray & Nephew White Overproof 63%
3 cL friskpresset limesaft
2 cL sukkerlage
Vælge en af de tre ovenstående opskrifter. Hæld ingredienserne sammen i en shaker og tilfør isterninger. Herefter shaker du i 20 sekunder hvorefter du double strainer indholdet over i et afkølet coupe glas. Så er der serveret… Salud!