Destilleribesøg: Rhum Neisson
Skrevet d. 02-12-2016 af Mads "Romhatten" HeitmannNæste artikel i rækken fra mit besøg på Martinique er nu klart. Denne gang er det en beretning fra øens mindste destilleri Rhum Neisson, som kun står for 2 % af hele øens samlede romproduktion. Med en produktion på kun 360.000 L rom årligt overtog de sidste år pladsen som øens mindste destilleri, da Rhum J.M. installerede en ny kolonne, som øgede deres produktion drastisk.
The Neisson Gate
Vi bliver taget godt imod af vores guide Nicolai, som må siges at være en meget spøjs og energisk ung mand. En dansende og syngende guide, men helt igennem en fin fyr, som vi efter rundvisningen nyder et par sjusser med.
Guide hos Neisson Rhum: Nicolai
På Martinique er Rhum Neisson kendt som Zepol’Karé som betyder “de brede skuldre” - dette term refererer til flaskernes specielle og brede form fra halsen og ned. På destilleriet får vi fortalt, at hvis man på Martinique beder om en “bredskuldret Ti’ Punch”, og bartenderen ikke ved, hvad man snakker som, så ved man, at han/hun ikke er indfødt.
Rhum Zepol’Karé
Vores første møde med destilleriet, som blev grundlagt i 1931, er ved presseren. Nicolai fortæller, at de ud af ca. 4000 forskellige sukkerrørsarter, der findes i verden, kun bruger de 12 forskellige, man på benytte sig af, når man laver AOC-kontrolleret rhum agricole. Presseren er 100 % drevet af damp og presser sukkerrørene for saft. Nicolai fortæller, at saften bliver gæret i op til 5 døgn ved hjælp af deres egen kultiverede gær, som de har fundet på en sukkerrørsplante og udviklet videre på. På stedet har man kun én stor gæringstank. Gæringen kommer ikke højere op end 5 % alkohol, hvorefter det destilleres på en enkeltkolonne til omkring 72 % alkohol.
Presseren overvåges nøje
Vi bliver kort efter ført over i “the still house”, hvor Gregory Vernant Neisson står og er i gang med at destillere. Gregory er direktør og “master distiller” på destilleriet, og er med efternavnet Neisson desuden også barnebarn til Jean Hildevert Pamphile Neisson, som med sin bror startede romproduktionen tilbage i 1930’erne.
Gregory Vernant Neisson & Mads Heitmann
Egentlig var det meningen, at Gregory selv skulle vise os rundt på destilleriet, men da han rent faktisk er fungerende master distiller på Neisson, kunne det desværre ikke lade sig gøre denne dag. Da vi møder Gregory ved siden af kolonnen, sidder han og plotter tal ind i et regneark, og han er generelt meget optaget af arbejdet med destilleringen. Nicolai fortæller, at han er en rigtig “hands-on” direktør, som er dybt involveret i alle processer med produktionen af deres rom.
Vi bevæger os videre til deres blendinghal. Nicolai fortæller, at man her på destilleriet oplever en fordampning under lagringen på mellem 10-12 procent årligt. Man bruger en blanding af fransk og amerikansk egetræ, og deres yngste fadlagrede rom er hele fem år. På stedet produceres både blends og single cask aftapninger, men i særdeleshed også ulagrede rom.
Vatting house
Deres ulagrede rom får lov til at hvile i 23.000 L ståltanke i ca. 6 uger inden de tappes på flaske. Senere får vi lov til at smage på deres stærkeste aftapning “L’ESPRIT” på hele 70 % alkohol - selvfølgelig også ulagret.
White rhum vatting house
Denne udgave er udelukkende fremstillet af det blå sukkerrør, og er en hvid rom, der kommer direkte fra deres Savalle destillationskolonne, som til produktionen af denne rom er specielt indstillet, til netop at lave denne aftapning. En farlig og eksplosiv aftapning, som de på destilleriet nyder direkte fra fryseren.
Vi får også lov til at kigge ind i deres tapperi, som i dag står stille. Nicolai fortæller, at der i deres tapperi findes et “rør” til hver af deres forskellige aftapninger, så man undgår, at det kommer til at påvirke smagen fra aftapning til aftapning.
Et stillestående tapperi
Man trykker ligeledes selv etiketterne i tapperiet. Neissons forskellige labels er alle dekoreret med et skib ved navn “Galion”. Galion var det første skib til at fragte sukker fra de franske kolonier og hjem til Frankrig. I dag findes der desuden én sukkerproducent på Martinique og denne producent hedder ligeledes Galion.
Labelmaskinen står ligeledes stille i dag
Af en eller anden grund får vi ikke lov til at se deres lager. Vi kan se, at det er trukket lidt væk fra hovedbygningen, men Nicolai skøjter let og elegant henover det, når jeg sprøger ham, om vi kan få lov til at gå derhen. Det ligger for enden af en lang gang, men midt på gangen er der trukket et reb, som om det skulle være et lukket område. Nicolai fortæller dog, at de i skrivende stund har 490 fade på lager - ikke just en prangende mængde. Vi finder aldrig ud af, hvorfor han ikke må vise os lagerhallen.
Nicolai er tilgengæld ikke nærrig med smagsprøverne. Vi får lov til at smage på alt, og det er på Neisson, jeg har min største smagsoplevelse. Der er en lille bitte slat tilbage af en single cask vintage 2005 aftapning tilbage i flasken i deres smagerum, og den får jeg lov til at få det sidste af - og hvilken rom! Den er fyldt med tropiske frugter og har en voldsom naturlig sødme, som er ufatteligt kælen. Det er ren læskedrik.
Sådan rimelig meget oppe at køre over dette glas rhum
Det er også Nicolais yndlingsrom, og han fortæller, at lige netop rommen fra dette fad havde udviklet sig helt fuldstændigt fantastisk, og det var derfor, de havde valgt, at tappet det som en enkeltfadsaftapning.
Rhum Neisson Vintage 2005 Single Cask
En lille og charmerende rundtur på et endnu mindre og endnu mere charmerende destilleri. Klart et besøg værd, hvis man kommer på disse kanter. Der er så meget kærlighed og sjæl på Destillerie Neisson, at det skinner igennem på deres aftapninger og ikke mindst i deres smag.