Besøg på Foursquare Rum Distillery, Barbados
Skrevet d. 23-03-2017 af Mads "Romhatten" Heitmann“Velkommen til rommens fødested”, sådan starter Richard Seale, ejer af Foursquare Rum Distillery på Barbados. Han refererer naturligvis til, at Barbados er rommens vugge, og at man lige her på øen destillerede det første rom helt tilbage i 1640’erne. Martinique startede romproduktion lidt efter, og i 1655 var det så Jamaica som stod for skud.
Foursquare Rum Distillery est. 1996
Hr. Seale byder os velkommen på et af de to sidste familieejede destillerier på øen. Foursquare Rum Distillery er stadig ejet af familien Seale, som det har været siden det blev etableret tilbage i midten af 90’erne. Det andet familieejede destilleri er St. Nicholas Abbey, som har eksisteret siden midten af 00’erne. Barbados huser i alt fire destillerier, herunder også Mount Gay Distillery og West Indies Rum Distillery - begge ejet af franske firmaer henholdsvis Remy og Maison Ferrand. Sidstnævnte har netop opkøbt W.I.R.D., hvilket er et yderst spændende træk, som bliver interessant at følge i kommende år.
Historien bag Seale-familien på Barbados
Richard Seale er en mand med mange meninger, som han ikke er bleg for at dele, og han er naturligvis overbevist om, at de hos Foursquare producerer “rigtig rom”. “At tilsætte sukker og glycerol til fadlagret rom ødelægger hele tanken bag det at fadlagre rom. Det giver simpelthen ikke nogen mening.” Hr. Seale er stor kritiker af alt hvad der hedder tilsætning i romproduktion. Og jeg forstår ham egentlig godt, når han siger, at man smadrer ideen med fadlagring, hvis man tilsætter sukker (og naturligvis også glycerol). Man udjævner de finere smagsnuancer, som opstår under en længerevarende modning på fad, når man tilsætter sukker - man kunne i princippet lige så godt lade være med at fadlagre rommen nævneværdigt, hvis planen alligevel var at tilsætte sukker efterfølgende.
Richard Seale, direktør for Foursquare Rum Distillery
Hos Foursquare Distillery og på resten af Barbados tilsætter man ikke sukker til rom, som man gør i mange andre caribiske lande, til gengæld blander man forskellige typer af destillater, da man her på øen både råder over kontinuerlig- og batch-destilleringsapparater. Normalt blander man de to romtyper sammen inden de fyldes på tønder - jeg spørger Richard om fordelingen af kontinuerlig og batch rom, men han siger at det er en hemmelighed, men at det varierer og at der findes flere forskellige blandeforhold. Han slutter af med at sige, at han i hvert fald ikke drøfter den slags med en mand, der står med en notesblok i hånden. Dog fortæller han, at han igennem de senere år har lagret en del pot still rom for sig, og at dette snart kommer på markedet, i en Foursquare-udgave.
Det eneste pot still på Foursquare
Efter hurtigt at have kigget ind i destilleringshuset, hvor deres pot og kolonne står side om side, bevæger vi os videre over imod lageret. På vej derover fortæller Hr. Seale, at de på Foursquare destillerer ca. 1,5 mio. liter rom om året, og at dette tal er inden, der tilsættes nogen form for vand. Det er hans tredobbelte kolonneanlæg, der står for det meste af den volumen, på trods af, at han kun benytter sig af de to af kolonnerne, når der skal destilleres rom, som skal fadlagres. På destilleret produceres desuden Falernum samt en hvid rom ved navn E.S.A. FIELD White Rum - når disse to produkter skal laves, benytter man alle tre kolonner på samme tid.
Foursquare's tredobbelte kolonnessytem - man kan lige skimte den trejde og sidste ude til højre
Det lille pot still er ikke specielt stort og kan kun rumme 1.750 L gæring, men den har nogle fordele. Ikke nok med at den besidder to retorts, så har den også indbygget en lille “kolonne” med 6 plader i toppen, ovenpå den primære kedel.
Den lille "kolonne" med seks plader indeni, på toppen af deres pot still
I alt ligger Foursquare inde med over 40.000 romfade fordelt i fem lagerhuse. Vi var så heldige at aflægge et besøg i “Rum Aging Bond No. 2” denne skønne eftermiddag i Caribien. Det var dog en lidt anden oplevelse end jeg er vant til ift. at besøge et romlager. Da lageret er konstrueret således, at der er åbent hele vejen rundt under taget, så er duften af rom stort set ikke tilstedeværende. Normalt i romlagerhuse, som er aflukkede, vil duften ikke være til at tage fejl af, når man kommer ind udefra, men ikke her. Desværre fik jeg aldrig spurgt Richard om der var en bestemt årsag til at lukke varm luft ind i lagerhallen - det må alt andet lige have en effekt på modningen af rommen.
To af deres fem lagerhaller - smukt og idylisk i den sene eftermiddagssol
Desværre tilbringer rommen ikke mere end 12 år på fad, simpelthen pga. kommercielle årsager, men på trods af dette, så har Richard både noget 13 og 14 år gammelt rom liggende, som måske skal på markedet inden så længe. Man kan godt mærke, at Richard er begyndt at eksperimentere med forskellige ting indenfor det seneste stykke tid. Han er knapt så stringent, som han tidligere har været.
Rum Ageing Bond No. 2
Doorly’s Rum er Forusquares bedstsælgende rommærke rundt omkring i verden, men de leverer også rom til mange andre rommærker herunder Sixty Six Rum og The Real McCoy Rum - læs mere om The Real McCoy Rum her. Og da vi besøger destilleriet er det en speciel dag, for Richard har nemlig lige færdigblandet to nye rom til The Real McCoy Rum og deres Limited Edition 2017 udgivelse. Begge er tappet ved 46 % alkohol og det planlægges, at der skal tappes 3000 flasker i alt. Det eneste der sådan set mangler i forbindelse med denne nye aftapning, er udvælgelsen af ét af de to blends, som Richard præsenterer på denne dag.
De øverste fade bliver luftet...
Den tidligere Limited Edition rom fra The Real McCoy Rum nåede desværre aldrig til Danmark - det var en 12 år gammel rom lagret på brugte madeira vinfade.
Til en lille smagning på Foursquare Rum Distillery fremviser Richard, hvad han har tænkt sig ift. den nye McCoy Rum. Det første blend vi smager på kaldes “SC” og er en mellem 10 og 12 år gammel rom, som er blevet fadlagret på brugte sherry- og bourbonfade. Den smager utrolig sødt og blødt - meget venlig i stilen, og uden tvivl et sikkert hit hos de fleste. Det tegner godt!
De to nye blendprøver som Richerd præsenterer for hele holdet
Den anden version kalder han for “DD”. Det er igen rom mellem 10-12 år, men denne gang fra ex-bourbonfade samt virgin oak - derudover er der mere pot still rom i denne udgave, og det smages tydeligt! Denne er langt mere udfordrende og har noget mere pondus. Personligt kunne jeg bedst lide “DD” frem for “SC”, men ud fra et forretningsmæssigt synspunkt, så tror jeg, at flere vil sætte pris på SC. Men vi får se, hvad de gode folk fra The Real McCoy Rum vælger, uanset hvad så bliver det til spændende nyt rom fra Foursquare Rum Distillery.
Velier Triptych Single Blended Rum på 56 %
Apropos “spændende nyt rom fra Foursquare Rum Distillery”, så var vi så heldige at ramme destilleriet lige efter at den nye Velier Triptych Single Blended Rum var blevet færdigtappet. Dette er efterfølgeren til den bragende succes som var Velier Foursquare 2006. … og Richard var ikke fedtet med den, overhovedet! I kan godt glæde jer til denne aftapning rammer markedet, og heldigvis er der i denne omgang lavet nogle flere flasker end tidligere. 2006’eren blev kun lavet i 2.400 eksemplarer, hvor den nye Triptych kommer i 5.400 flasker. Forhåbentligt betyder det, at den ikke bliver så hurtigt udsolgt.
Mads nyder lige et lille glas ... man er vel på Barbados!
Editor’s note:
Turen til Foursquare Rum Distillery var sponsoreret af The Real McCoy Rum, efter at have deltaget, og vundet, i en lodtrækning til en Master Class i Aarhus. Tak til The Real McCoy Rum, Richard Seale & Foursquare Rum Distillery for turen og gæstfriheden.
The Real McCoy Rum får snart nye ydrekasser ... disse ses her