Besøg hos Distillerie Montebello
Skrevet d. 06-04-2019 af Mads "Romhatten" HeitmannDa vi forlader Distillerie Longueteau opdager vi, at der kun er 10 minutters kørsel til Distillerie Montebello, et destilleri, som jeg kun svagt har stiftet bekendtskab med. Det må vi naturligvis ud at se på.
Distillerie Montebello
Vi ankommer på bagsiden af destilleriet, og det ser en anelse forladt ud, ligesom hos Distillerie Longueteau. Heldigvis finder vi vej ind igennem en stor maskinbygning, som leder os ud til selve produktionen. Vi er havnet det rigtige sted. Det larmer, syder og bobler, og vi falder hurtigt i snak med en ung gut, der kan tale engelsk. Han arbejder på destilleriet, desværre fik jeg aldrig fat i hans navn, men han fortæller os en masse gode detaljer om Distillerie Montebello.
Mads Heitmann foran den gamle dampmaskine
På Distillerie Montebello bliver sukkerrørene udelukkende høstet med håndkraft. Inden fermenteringen bliver sukkerrørene presset ved hjælp af en 216 år gammel dampmaskine. Han siger, at det er den ældste dampmaskine i hele Caribien.
Det overrasker mig, da han desuden fortæller, at man på stedet ikke benytter sig af gær til fermenteringen. På Montebello vildgærer man åbenbart al sukkerrørssaften - en fermenteringsperiode på op til 72 timer.
En af gæringstankene fyldes op
De har to forskellige destilleringsapparater på fabrikken, et gammelt klassisk creole column still samt et mere moderne dobbelt coffey still. Det nyere coffey still blev installeret tilbage i 1983. Jeg får lov til at smage på den new make, der kommer ud af apparatet, og ganske rigtigt; det smager betydeligt lettere end det new make, jeg tidligere har smagt på hos fx Distillerie Longueteau. Anlægget med dobbelt-kolonne er naturligvis langt mere effektivt til at destillere, og det smages tydeligt. De bruger stadig begge stills, men den dag vi er på besøg, er der kun gang i deres coffey still. Man destillerer 200.000 liter rom årligt.
Coffey still
Vi går lidt videre, og jeg begynder at spørge ind til deres fadlagring – jeg kan umiddelbart ikke se deres lagerhal noget sted. Til gengæld kan jeg se nogle forskelligfarvede containere, som er stakket ovenpå hinanden i fire lag. Guiden peger derhen. ”Vi har alle vores tønder med rom til at stå i de containere derover”, siger han. Jeg taber kæben. Det har jeg aldrig nogensinde hverken set eller hørt om noget destilleri gøre. Jeg spørger guiden om, hvad deres fordampningsprocent fra fadene ligger på årligt – den må da være høj, når rommen står i lukkede containere i solen dagen lang. Guiden griner og siger, ”Den er høj! Faktisk omkring 15 % årligt”. Jeg taber om muligt kæben endnu mere. En angels’ share på 15 % årligt er næsten det dobbelte af, hvad en normal romproducent oplever med traditionel fadlagring.
Containere som huser Montebellos fade med rom
Det er intet mindre end utroligt, hvad vi er vidne til på Distillerie Montebello – desværre får vi ikke mulighed for at smage deres rom. Det kunne have været interessant at smage, om man kunne smage den intensiverede modningsproces i containerne. Det må blive en anden god gang…
Se flere billeder fra besøget øverst i billedeviseren.
Læs næste artikel om vores besøg hos Distillerie Damoiseau her.