Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Besøg hos Distillerie Bologne

Skrevet d. 05-04-2019 af Mads "Romhatten" Heitmann

Distillerie Bologne ligger på en bakketop med udsigt over hele byen og de omkringlæggende sukkerrørsmarker. Det ligger på den allersydligste del af Basse-Terre, den ene af de to øer, som udgør hoveddelen af Guadeloupe. Byen vi befinder os i hedder ligeledes Basse-Terre og er hovedstaden på Guadeloupe.

Bologne Stille House

Destilleriets "still house" hvori kolonnerne står

Destilleriet har siden 1887 produceret rom til øens beboere, og er den dag i dag stadig opkaldt efter den første familie, som etablerede og ejede fabrikken. I dag råder Bologne over 150 hektar sukkerrørsmarker og er en af de mest fremtrædende rommærker på øen.

Vi ankommer til destilleriet dagen inden produktionen begynder, hvilket vil sige, at arbejderne stadig er i gang med at gå fabrikken efter. Sukkerrørshøsten, presningen, fermenteringen og destillationen sluttede tilbage i juli sidste år, så maskinerne tilses grundigt inden opstart af produktion. Man høster og destillerer fra februar til juni på Guadeloupe.

Dampmaskinen I Flotte Farver

Den farverige dampmaskine som denne dag stod stille...

Distillerie Bologne benytter bl.a. det sorte sukkerrør, som det eneste destilleri på Guadeloupe, dette på trods af en lavere udbytte end fx det blå sukkerrør. De producerer endda en rom, de kalder for Black Cane, som er meget mineralsk i sin smag, samtidig med at den har masser af peber-noter. Udover det sorte sukkerrør anvender man også det gule og det røde. En stor del af deres sukkerrør fældes ved hjælp af håndkraft.

Sort Sukkerroer

Det sorte sukkerrør

I deres fermenteringsområde står der en meget farverig dampmaskine, som giver liv til sukkerrørspressen. Man foretager i alt tre pres af sukkerrørene med tilførsel af vand imellem hvert pres. Sukkerrørssaften pumpes over i de fire store fermenteringsbeholdere, hvorefter man gærer imellem 36-48 timer, alt efter brix-niveau. Efter fermenteringen er overstået pumpes sukkerrørsvinen over i destillationskolonnerne. Der er i alt tre kolonner på Bologne, to nyere modeller og en meget gammel model. Alle tre er single creole columns og destillerer til en alkoholprocent på ca. 72%.

De To Nyere Stills

De to nyere kolonner

De to nye kolonner blev installeret i 2008. Den gamle kolonne stammer helt tilbage fra 1887 – den er intet mindre end et fantastisk syn. Så smuk.

Den Gamle Kolonne 1887

Den gamle kolonne fra 1887 

Store dele af rommen, som produceres her, bliver tappet som Rhum Blanc, altså hvid rom. De har både en udgave på 55 %, 50 %, 40 % og så deres ”Single Black Cane”-udgave på 50 %. Der er også en del af rommen, som går til lagerhallerne. Distillerie Bologne har to lagerhaller, hvoraf vi har adgang til den ene. I denne lagerhal finder man udelukkende brugte cognac-fade, men destilleriet benytter sig også af ex-bourbon-fade til deres forskellige blends af fadlagret rom.

Lagerhallen 2

Den ene af de to lagerhaller

Du kan ikke finde produkter fra Rhum Bologne herhjemme, faktisk kan du ikke finde det udenfor Guadeloupe, da det ikke eksporteres. Når det er sagt, så flasker Bologne omkring 2.000.000 flasker rom årligt, hvilket gør dem til en af øens største producenter.

Efter en kort smagning i deres butik-bar vender vi hovederne hjemad mod hotellet igen. Det er tydeligt at se, at Distillerie Bologne foruden deres distribution af rom rundt på øen, ikke har noget problem med at sælge deres produkter. Stedet er et af de mest besøgte romdestillerier på Guadeloupe, og deres besøgscenter bærer også præg af dette. Det er meget pænt og velholdt, og der er system i tingene.

Se flere billeder fra besøget øverst i billedeviseren. 

Læs næste artikel om vores besøg hos Distillerie Longueteau her.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!


Tilmeld dig nyhedsbrevet