Wanderum Captains Edition Premium Cask 1
Anmeldt d. 19-08-2020 af Mads "Romhatten" HeitmannI denne anmeldelse kigger vi på Wanderum, nærmere bestemt deres Captains Edition. Rommen er produceret fra sydamerikansk sukkerrørsmelasse, som er blevet gæret og destilleret på Nordisk Brænderi, Fjerritslev, Danmark. Vi kommer altså ikke meget tættere på en ”danskproduceret rom” end dette, og så alligevel. Rommen er nemlig blevet modnet udenfor Danmark på et skib, som over 18 måneder er sejlet fra Danmark til Mellemamerika, Sydamerika og til sidst Nordamerika. Skonnerten ved navn Actic krydsede på denne tur ækvator hele seks gange, samt polarcirklen to gange, inden den returnerede til Danmark i efteråret 2019.
Rommen som var ombord på skibet, befandt sig i fem små 30 liters fade lavet af fransk egetræ. Tønderne oplevede til tider temperaturer der rundede 50 grader. Derudover frøs skibet faktisk fast i isen nord for Svalbard i 30 graders frost, så rommen har været udsat for nogle ret voldsomme temperatursvingninger.
Når rommen ligger i tønder og modner på et skib, og bliver udsat for konstant bevægelse fra bølgerne, så udvikles der flere esterforbindelser i rommen end normalt. Altså opstår der hurtigere smag i rommen – noget som omtales som dynamisk modning.
På den 18 måneder lange tur rundt på jordkloden mistede tønderne sammenlagt omkring 33 % til englene. Efter rommen kom hjem blev den tilsat vand ned til 54,5 % alkohol og tappet på 250 flasker. Det oplyses at der ikke er tilsat sukker i rommen. Prisen for en flaske Wanderum Captains Edition Premium Cask 1 på 50 cl. er 2.200 kr.
Duft
Lette lakridsnoter, som man typisk forbinder med danskproduceret rom. Ellers kokoselementer og vanilje. Den er måske lidt lukket i duften, og de 54,5 % alkohol er bestemt til stede i næsen.
Smag
Rommen er faktisk ret sødmefuld - der er masser af frugtsødme at hente. Jeg tror næsten, at det er den danske rom med mest frugtfornemmelse i smagen. Måske grundet den lange tur til havs og den øgende dannelse af estere? Smagen er meget domineret af kokos, tropisk frugt og vanilje – faktisk er den nærmest tuttifrutti og let funky. Den ”danske lakrids” er tilbagetrukket på smagen, hvilket er positivt i min bog.
Bedømmelse
Der er ikke nogen tvivl om, at vi har at gøre med et produkt som endnu ikke er færdigt. Rommen havde ikke taget skade af endnu en tur rundt om jorden. Alkoholen mangler integration og det er noget som først kommer efter flere års modning. Men jeg vil så sige, at Nordisk Brænderi er nået ret langt med dette forsøg på en dynamisk modnet rom. Rommen har en bredere vifte af smagselementer og besidder noget som de fleste danske romproducenter ikke har kunne formå.
På Romhatten.dk anmelder vi ikke ud fra prisen på flasken, og det gør i heller ikke i dette tilfælde, men prisen på denne skal lige have en nedskrevet tanke med på vejen. Det er for dyrt. 2.200 kr. for en 18 måneder gammel rom er bare for meget, og så jeg er egentlig ligeglad med hvor den har modnet. Om den så var modnet på solen i 18 måneder, så ville det stadig have været for dyrt. Hvorfor den skal koste så mange penge, vides ikke.
Money aside, så er det sgu en ret hæderlig rom, som tager den danske rom endnu et skridt i den rigtige retning. Godt arbejde Anders Bilgram.
Relaterede anmeldelser
Kommentarer
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder
Rombegynder