Velier Diamond 1981 Demerara Rum
Anmeldt d. 28-04-2022 af Mads "Romhatten" HeitmannVideoanmeldelse #160: Hvis du har været i rom-gamet i nogle år, så kan du ikke have undgået at høre om de legendariske Velier/Demerara-aftapninger. Det var en romserie som blev udviklet af italienske Luca Gargano (direktør for firmaet Velier) og det sagnomspundne Demerara Distillers (firmaet bag Diamond Distillery i Guyana). Sammen udgav de op igennem 00’erne og 10’erne en bunke unikke og vilde romaftapninger som slog sig på at være tappet som ’single small batch’ ved fadstyrke og fuldt tropisk modnet. De promoverede de gamle destilleringsapparater (og deres marks) som stadig findes hos Diamond Distillery. Projektet blev lukket ned af Demerara Distillers i 2015, og flaskerne udgivet mellem 2005-2015 er blandt de mest eftertragtede aftapninger, når det kommer til romauktioner rundt omkring i verden. I dag smager vi på Velier Port Mourant 1997 Demerara Rum.
Denne rom er destilleret i 1981 (!!!!) af destilleringsapparatet som går under navnet ’Diamond Still’. Navnet har det fået da det blev installeret på destilleriet af samme navn tilbage i 1950. Det er et såkaldt twin coffey column still som delvist er konstrueret i metal, og altså ikke et af de meget omtalte ’wooden stills’ som også findes på destilleriet. Selve rommen er modnet i 31 år og tappet ved fadstyrke på 60,1 % alkohol. Rommen blev dermed tappet i 2012 og består af en sammenlægning af i alt tre tønder med rom. Denne single batch rum blev kun produceret i et oplag på 810 flasker.
Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:
Duft
Flødekaramel, vanilje og friske citrusnoter på trods af sin høje alder. Chokolade, kaffe og julekrydderi så som kanel, nelliker, allehånde, orangeskal og et hint af marcipan.
Smag
Utrolig blødt og imødekommende med tropisk frugt-dessert. Balancen sidder lige i skabet og tannin-præget er bestemt overkommeligt. Med 60,1 % alkohol og 31 år på bagen, så er denne rom overraskende venlig.
Bedømmelse
Det her er nok en rom, som jeg aldrig kommer til at smage igen...
Hysterisk gammel, hysterisk begrænset i oplag og hysterisk lækker – en sand enhjørning. Og samtidig et skoleeksempel på hvordan man laver ekstragammel rom i Caribien. Mange gange oplever vi, at rommen i troperne optager så meget egetræ, at man efter 20-25 år på fad, stort set ikke kan drikke skidtet pga. ubalance og for meget garvesyre. Men ikke her. Her er der balance og et fløjlsblødt strejf af egetræ. Der er komplekse frugtnoter og en enestående naturlig sødme. Ja, ganske enkelt en enestående rom!