The Real McCoy Rum Aged 12 Years
Anmeldt d. 21-04-2016 af Lauge Andreas KjærDuft
Den er næsten smøragtig smooth… Med næsen i glasset får det mig til at tænke på smeltet smør. Lækkert! Der er desuden masser af egetræ - man fornemmer tydeligt de hårdtbrændte bourbonfade.
Smag
Smagen er sødlig og fyldt med vanilje og kokos...og igen smeltet smør! Rommen er bestemt sødere end jeg havde forventet af en rom, hvor der ikke er tilsat sukker. Eftersmagen af appelsinskal og tobak er forholdsvis lang, og jeg sidder tilbage med en olieret fornemmelse i munden. Meget elegant!
Aftapningen her kunne smagsmæssigt sagtens blive “the go to rum” for dem der har været med på den store bølge af popularitet vi for nyligt har oplevet med Foursquare Port Cask Finish.
Bedømmelse
Bailey Pryor er filmmand, men han er også manden bag The Real McCoy Rum. Tilbage i slutningen af 00’erne arbejdede han på en dokumentarfilm om en mand ved navn Bill McCoy. Bill McCoy var den første “rum runner” under Forbudstiden i USA. Hvad er så en “rum runner” spørger du? En rum runner er en person, der med sit skib sejler ned til de caribiske øer, fylder det op med rom, og sejler hjem igen. Dette var Bill den første til at gøre - men han gjorde ikke noget ulovligt. Bill smed nemlig anker ud for den amerikanske østkyst i internationalt farvand, hvor han om natten blev besøgt af newyorkere, som sejlede ud til ham for at købe rom.
Forestil dig at bo i et land, hvor alkohol er ulovligt at sælge og producere. Under sådanne omstændigheder er der naturligvis masser af penge at tjene på det illegale marked, hvis man altså tør løbe risikoen ved at sælge eller producere alkohol. Moonshiners (personer der destillerer sprut i ly af natten under månens skær) og rum runners var nogle af disse lømler, der brød loven og forsynede amerikanerne med sprut - helte i mine øjne.
Paradoksalt nok var Bill afholdsmand, men han var samtidig også en ærlig mand. Med tiden begyndte mange rum runners at cutte deres spiritus med træsprit og terpentin - simpelthen for at tjene mere pr. liter rom solgt - dette gjorde McCoy aldrig. På den måde begyndte folk i New York at omtale Bills rom som værende “The Real McCoy”, altså den ægte vare.
Alt dette er naturligvis blot en god markedsføringshistorie, som er koblet på romserien for at hjælpe salget på vej. Men historien passer nu meget godt til den romtype, der kommer ud af Barbados i dag. Usødet og ikke tilsat smagsstoffer. Men var det overhovedet Barbadosrom, som Bill solgte på havet i 1920? Ja, noget af det var. Der findes billeder af spirituskasser fra McCoys skib, hvorpå der står “Barbados Rum”, så den skulle være god nok.
I dag bliver The Real McCoy Rum produceret hos Richard Seale på Foursquare Distillery og er ligesom de fleste af Richards produkter en blanding af kolonne- og kedeldestilleret rom. I 1920 skulle der ifølge Bailey Pryor have eksisteret op imod 50 forskellige destillerier på Barbados, og man mener, at det rom, som blev solgt ud for den amerikanske østkyst, var en sammenstykning af destillater fra øens mange plantager. Dengang har det med sikkerhed været 100% pot still destilleret rom, som McCoy har solgt, men lad det nu ligge.
Okay, så endnu en rom fra Foursquare rammer det danske marked. Når man kigger på de eksisterende aftapninger i samme vægtklasse, som er produceret af Richard kommer Sixty Six Rum og Doorly’s 12 Years frem. For mig er der ingen tvivl om, at der i McCoy-aftapningen findes mere dybde og kompleksitet, når man sammenligner med Doorly’s 12 Year Old Rum. Der er også mere kedeldestilleret rom i blendet - ja, faktisk er McCoy 12 den Foursquare-rom med mest pot still i blendet, når man lige ser bort fra de nye Velier-aftapninger. Det kan bestemt smages! Det er med sikkerhed også en af grundene til, at rommen er lidt dyrere end Doorly’s 12 Years. Rom fra kedler er dyrere at producere end rom fra kolonner - så simpelt er det.
Richard er kendt for at benytte forskellige fadtyper - i Doorly’s 12 Year Old Rum er der fx både anvendt brugte bourbonfade samt brugte madeirafade. Dette er ikke tilfældet i The Real McCoy Rum - her er udelukkende anvendt nye hårdtbrændte fade, som ikke tidligere har indeholdt rom. Måske er det derfor, at denne rom er så tung på egetræ...
Jeg kunne godt savne lidt flere procenter i denne aftapning - det kunne være interessant at smage den ved 43 eller 46 procent alkohol. Men her er Richard en lille smule firkantet anlagt (pun intended). Dog begynder vi at se nye aftapninger tappet ved fadstyrke fra Foursquare via Velier, som ser super spændende ud. Det er dejligt at se, at Luca Gargano har rusket lidt op i Richard! Det bliver spændende, hvad fremtiden bringer for Foursquare og ikke mindst fra The Real McCoy Rum.
Relaterede anmeldelser
Kommentarer
Mht flere procenter, så var jeg til en romsmagning med Bailey Pryor for et par måneder siden, hvor han fortalte, at der ville komme 3 nye udgaver, med en højere alkohol procent.
Rombegynder