Silver Seal Jamaica Hampden 22 YO Rum
Anmeldt d. 26-09-2015 af Lauge Andreas KjærDuft
Nyslået græs, abrikos og marcipan samt fersken. Derudover klassiske Jamaica-træk så som banan og andre overmodne tropiske frugter. Endvidere er den tung på duften af nyhøvlet egetræ. Alt i alt en meget voldsom og kompleks duftoplevelse. Det er den klassiske duft af Jamaicarom... bare på steroider.
Smag
Jeg finder i denne rom de samme noter som i klassisk Jamaica-rom fra f.eks. Plantations Jamaica-aftapninger. Noter af moden banan, læder og masser af egetræ. I eftersmagen sidder den lækreste smag af friske, syrlige bær. Denne rom er bestemt ikke sød, men frugtigheden giver den alligevel en behagelig sødmefuld afslutning. Dette er en rom, der giver tårer i øjnene - ikke på grund af den høje alkoholprocent, men mere fordi den sender dig til paradis et kort øjeblik.
Ofte spørger man folk, der har været klinisk døde et øjeblik, om hvordan der var på den anden side. Det behøver man ikke længere, nu tager man bare en tår af denne rom og læner sig tilbage. Det er en ud-af-kroppen-oplevelse af de helt store.
Bedømmelse
Denne rom er destilleret på Jamaica, nærmere bestemt på Hampden Distillery. Jamaicansk rom er den tungeste og mest komplekse romstil overhovedet. Det er også den mest smagsholdige, og det er der en grund til. Øen har nemlig tradition for at producere rom udelukkende på pot still kedler, selvom nogle af øens producenter, herunder Appleton Estate er gået over til at lave en blanding af kolonne og pot still rom. Hampden Distillery holder dog imidlertid fast i de gamle dyder og producerer udelukkende heavy-rum på pot stills. Kombineret med destilleringsmetoden bruger de også det, der kaldes ”dunder” under gæringsprocessen. Dunder eller ”bærme” er den ikke-alkoholiske rest, som bliver tilbage i kedlen, når destilleringen er slut. Disse bærme har en surhed, som hjælper gæringen til mere smag (produktion af flere estere). Bærme ’lagres’ i bærmegrave også kaldt dunder pits og bruges i de fremtidige gæringer for at tilføre en ekstra høj koncentration af syre. Ved at tilsætte sin nye gæring bærme, stresser man gæringen til at producere et højere antal forskellige estere, og dette giver mere smag til den færdige rom.
Hampden, hvor rommen er destilleret, er en af de ældste plantager på Jamaica. Faktisk blev plantagen etableret i 1753. Hampden har været kendt for at lave den allertungeste rom på Jamaica, og deres gæringsproces er en vigtig del heraf. De har altid brugt deres egen kultiverede gær, hvilket er med til, at destilleriet kan producere den mest esterholdige rom på markedet. Destilleriet måtte dog lukke i 2002 for (heldigvis) at genåbne i 2009. Og tak for det!
Der er kun flasket 290 flasker af denne rom, som kommer fra fad nummer 40. Rommen er endvidere destilleret i 1993 og tappet på flaske i 2015, hvilket giver en lagringstid på 22 år.
Det er Jamaica-rom, som den skal skæres! KÆMPE applaus herfra...
Læs meget mere om rommen fra Silver Seal her.