Richland Georgia Rum Batch #108
Anmeldt d. 30-12-2020 af Mads "Romhatten" HeitmannVideoanmeldelse #120: I denne anmeldelse kaster vi os over noget så atypisk som amerikansk rom, produceret af Richland Rum Distillery i staten Georgia. Sammen med Bayou Rum fra staten Lousiana, er Richland Rum en af de få amerikanske rommærker på det danske marked, og selvom rommen har været at finde i Danmark i en del år efterhånden, så er det ikke noget som har fået ret meget opmærksomhed – og det er en skam. For Richland Rum Distillery producerer nemlig rom efter alle kunstens regler, og så er det tilmed en ’single estate rum’, hvilket referer til, at destilleriet selv står for alle produktionsprocesser fra sukkerrøret til aftapningen. Richland Rum er opkaldt efter byen Richland, hvor selve destilleriet har ligget siden 1999. På destilleriet laver man rom, som er batch-destilleret på en baseret på sukkerrørssirup – altså stort set som vi gerne vil have det.
Destilleriet flasker alle deres udtryk i enkeltfadsformatet, hvilket vil sige, at al rom fra Richland Rum i princippet varierer en smule fra batch til batch. Vi har her fået fat i batch #108 som er en tre år gammel rom, modnet på ny amerikansk egetræ.
Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:
Duft
Tunge fadnoter, masser af flødekaramel, dyb Madagaskar-vanilje, bourbon, karamelliseret frugt. Man kan dufte til den her rom i mange, mange timer!
Smag
Det smager tæskegodt! Flot syrlighed, masser af sødme, smørfedme, flødekaramel og flot træsyre. Der er virkelig en flot balance og harmoni i denne smagsoplevelse. Det er meget sødt, men sødmen bliver alligevel balanceret ud af en afsluttende tannin-tørhed. Enormt flot rom som kan kæmpe imod mange meget ældre aftapninger.
Bedømmelse
Det smager helt, helt fantastisk. Det er dog lidt endimensionelt, men den smag der er er virkelig god. Det er ganske utroligt, at man kan lave en rom med denne kvalitet på kun tre år. Man kunne måske have hævet alkoholprocenten til 46 eller 48 % for at skabe noget mere kompleksitet, men uanset hvad, så er det bare en utroligt velsmagende rom.
Rommen minder utrolig meget om god, fed bourbon whiskey, og dermed siges det jo indirekte, at fadet har sat et enormt stort præg på smagsprofilen. Den har dog et frugtigt, tuttifrutti-sukkerrørssærpræg, som gør at den alligevel ikke forveksles med bourbon.
Den er meget anbefalelsesværdig og en god repræsentant for Richland Rum’s stil.