Plantation Rum 2004 Fiji Islands
Anmeldt d. 10-07-2023 af Mads "Romhatten" HeitmannSommeren 2023 bød på en ny udgave af franske Plantation Rum, denne gang en hele 19 år gammel rom fra øgruppen Fiji i Stillehavet. Som du måske allerede ved er Plantation Rum en del af Maison Ferrand, som også står bag både Citadelle Gin og Cognac Ferrand. De startede med at arbejde med cognac tilbage i slutningen af 1980’erne og koblede romuniverset på i 1999 under navnet ”Plantation Rum”. I dag arbejder de sammen med mange romproducenter over hele verden, og senest har vi set dem frigive rom fra både Venezuela, Australien og nu også denne fra Fijiøerne.
Plantation Rum 2004 Fiji Islands er en single-batch aftapning sammensat af rom fra i alt 18 fade, som alle indeholdt kontinuerligt destilleret rom fra året 2004. Rommen er i alt blevet modnet i 17 år på øen Lautoka i Fijiøgruppen i brugte bourbon-tønder, hvorefter disse er blevet fragtet til Javrezac i Frankrig for yderligere to års modning på 350-liters-tønder som tidligere er blevet brugt til modning af Cognac Ferrand.
Rommen indeholder i alt 215 kongener pr. hektoliter rom af absolut alkohol, hvoraf 107 af disse specifikt er esterforbindelser. Der er ikke tilsat sukker til rommen, som desuden er tappet ved 50,3 % alkohol. Lad os se hvordan den dufter og smager…
Duft
En ret let og ligetil duft af flødekaramel, bourbon-vanilje, kandiseret frugt og ristet egetræ. Det er tydeligt at mærke, at rommen ikke besidder de helt store muskler (215 kongener pr. hektoliter rom af absolut alkohol). Der kommer, hen over tid, også brun farin til syne. Ikke en overvældende kompleks duft, men den fejler bestemt ikke noget…
Smag
I munden er rommen fedmefyldt og cremet i sin mundfølelse, og anderledes spændende end i sin aroma. Den smager af kokos, kanel, melasse, mandelessens, kirsebærsovs og nelliker. Alkoholprocenten er flot skåret ved 50,3, hvilket skaber en god balance og struktur til en ellers ret så letbenet rom.
Bedømmelse
Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen. Det er utrolig vigtigt for netop denne type rom, at man flasker den ved højere alkoholprocenter. Når rommen i sig selv ikke indeholder et ocean af smag, så tåler den knapt så meget tilsætning af vand inden den aftappes. At fortynde en rom som denne til 40 % alkohol ville være et selvmål og ja, måske endda ødelægge rommen helt og totalt. Men ved at holde den oppe på, i dette tilfælde 50,3 % alkohol, gør bare alverden for smagskoncentrationen. Det er i hvert fald min ydmyge mening.
Plantation Rum 2004 Fiji Islands er ikke nogen enormt kompleks rom, men den er smagfuld og har en ret høj ”drinkability”, og særligt mundfølelse og fedmen på rommen, gør den lækker og spændende at drikke. Flasken koster desuden 749 kr., men det kan man ikke sige noget som helt til, når man tænker på at rommen er 19 år gammel. Hvor finder man 19 år gammel rom til under 800 kr. i dagens Danmark? Ja, jeg spørger bare…