Mhoba American Oak Aged
Anmeldt d. 26-09-2019 af Mads "Romhatten" HeitmannVideoanmeldelse #85: Denne gang anmelder vi rom fra Sydafrika. Ja, du læste rigtigt. Sydafrika. Det er sikkert et nyt romland for de fleste – det er det i hvert fald for os.
Mærket hedder Mhoba Rum, og udmærker sig ved at være en lille producent der laver rom på friskpresset sukkerrørssaft, som er blevet batch-destilleret. Rom som er blevet batch-destilleret på sukkerrørssaft er en sjældenhed, og vi kender ikke til ret mange producenter som gør dette. Dem der dog gør det får ret gode resultater ud af det. Her kan fx nævnes Chamarel, A1710 og Bielle.
Destilleriet Mhoba ligger i det nordlige Sydafrika, hvor de råder over en 400 hektar stor sukkerrørsmark. Det er et relativt nyt rommærke, som har flere forskellige udtryk i sortiment. De laver en god håndfuld forskellige produkter, hvor vi i denne anmeldelse kaster os over deres Mhoba American Oak Aged Rum tappet ved 43 % alkohol. Dette produkt er lidt specielt, da rommen er blevet ”lagret” på en glasbeholder hvori der samtidig har ligget egetræsstave. Herefter er rommen blevet flyttet over i et egetræsfad som tidligere har indeholdt Sydafrikansk whisky. Hvor længe den har ligget på dette fad vides ikke.
Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:
Duft
Blød og imødekommende, men med en del egetræ. Rommens modenhed og niveauet af egetræselementerne virker ikke ude af balance. Man får desuden vanilje, kokos og lette krydderier.
Smag
Ligesom på næsen, så er smagselementerne ikke ude af balance. Den mangler måske lidt krop og generelt fylde, men som helhed fungerer den faktisk fint. Der er noget ”kick” på alkoholen, hvilket er godt, da rommen har taget en del sødme fra de amerikanske egetræsstave. Den har nogle let krydrede noter som er meget lækre. Desværre løber smagen ret hurtigt ud i sandet, og vi savner mere på eftersmag.
Bedømmelse
Vi er ikke kæmpe store fans af rom som er blevet ”chippet”, som man også kalder det. Problemet med denne proces er som regel, at man ikke får en decideret modning af rommen, men til gengæld en høj grad af træsmag i produktet. Det smager ofte meget lidt integreret, hvilket ødelægger balancen i smagen. Heldigvis er Mhoba American Oak Aged ikke et af disse tilfælde, og det er godt!
Som karakteren jo nok afspejler, så er vi ikke helt oppe at køre over denne rom. Det smager fint, men ikke mere end det. Det bringer ikke noget nyt til bordet, og er måske endda lidt kedeligt. Heldigvis er dette blot begyndelsen i deres serie af rom, og jeg tror godt at vi kan forvente noget mere fra Mhoba.