Magnífica de Faria Reserva Soleira Cachaça de Alambique
Anmeldt d. 14-05-2024 af Mads "Romhatten" HeitmannVideoanmeldelse #183: Nej, du finder ikke ordet ”rom” på etiketten af denne flaske sprut, og dét selvom indholdet rent faktisk sagtens kan betegnes som rom. Måske er du som jeg, passioneret romnyder og ynder at dykke ned i alverdens sukkerrørsdestillater. Jeg vil betegne al spiritus lavet på en base af sukkerrør, som værende ”rom”, og dette gælder også for de brasilianske sukkerørssaftdråber, som officielt hedder cachaça. Og derfor synes jeg at det giver mening, at anmelde noget cachaça på Romhatten. For hvis du rammer det rigtige, så kan det i høj grad anbefales!
Cachaça er i sin grundstamme en geografisk bestemt romtype fra Brasilien, som kun kan/må produceres i Brasilien. Hvis du er whiskey-drikker kan du betragte det lidt ligesom bourbon whiskey; en geografisk bestemt whiskey-type som kun kan/må laves i U.S.A.
Magnífica de Faria er et lille destilleri som ligger ca. 2,5 times kørsel fra nord for Rio de Janeiro i Brasilien. Det er et af de mange små cachaça craft-destillerier som findes i Brasilien, og et destilleri som står på mål for den traditionelle og ”gamle måde” at producere cachaça på. Med et tre-trins-opdelt pot-still-anlæg producerer ejeren Raul Faria på gården ca. 100.000 liter cachaça om året, og måske endda en af landets bedste.
Reserva Soleira er en rom som er tappet fra destilleriets solera-system – ja, faktisk et vaske ægte solera-system! Som noget ganske unikt, installerede Rauls far et solera-system tilbage i 2001. Inspirationen fra under en rejse til Venezuela, hvorpå han besøgte romproducenten Santa Teresa, der gav ham ideen til netop dette. Han så ideen i den måde et solera-system kontinuerligt kan blande og modne spiritus på, og derfor opsatte han 220 ex-bourbon-fade i et otte-niveauer højt solera-system. 50 % af nederste tønderække tømmes hvert halvandet år, og tappes ud på flasker. Derfor tager det min. 10,5 år for den yngste rom at komme helt ned i bunden af systemet, da denne vandrer ét trin hvert halvandet år. Det vil sige, at aftapningen der går under navnet Magnífica de Faria Reserva Soleira Cachaça de Alambique indeholder rom med en alder mellem 10,5 år og helt op til 21 år (i skrivende stund).
Deres Reserva Soleira er ligesom de resterende aftapninger i sortiment lavet med vildfermenteret sukkerrørssaft og efterfølgende destilleret i et batch-destilleringssystem. Rommen er ikke tilsat sukker eller farve og tappet ved 43 % alkohol.
Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:
Duft
Det vælter op af glasset med syrligt slik, gammel cigarkasse, figner og vanilje.
Smag
Smagen er sur-sød i sin profil med frugtnoter og masser af bagværkstendenser. En meget kompleks og delikat rom som på mange måder overrasker, særligt hvis man ikke er vant til at drikke gammelt Cachaça.
Bedømmelse
Her begynder det hele at gå op i en højere enhed – sikke en drikbarhed, sikke en kompleksitet! Hold fast hvor er det bare en lækker rom. Den er også noget mere kostbar end dens lillebror Magnífica de Faria Dupla Maturaçao Cachaça de Alambique, men dybden og kompleksiteten er også noget højere.
Man kan diskutere om prisen er for høj – 700 kr. er jo et prisniveau hvor man kan få en masse spændende flasker. Når det er sagt, så synes jeg trods det, at man rent smagsmæssigt får meget x-faktor, og noget som man ikke særligt tit ser. Man kan sammenligne den lidt med de gamle 10 og 15 års udtryk fra Rhum Clément, som bekendt ligger noget højere prismæssigt.
Jeg er overbevist – køb den – den vil ikke blive skuffet!