El Dorado Rum Port Mourant 1999
Anmeldt d. 19-01-2016 af Mads "Romhatten" HeitmannDuft
Duften emmer af mokka, brun sukker, orangeskal, brændt træ og nelliker. Den minder på nogle områder om El Dorado 15 Year Old Rum i næsen. Rommen har derudover samtidig overtoner af lak, men ikke på en ubehagelig måde! Flot og bombastisk, og bestemt en rom jeg kan sidde med i timevis blot for at udforske næsen.
Duften bliver bedre og bedre og i glas nummer to fortsætter det endda!
Smag
Efter at have siddet og småsippet til et velskænket glas for lige at komme på bølgelængde med de 61,4 % alkohol, tager jeg en ordentlig mundfuld og skyller godt, inden jeg synker. Uha, luften forsvinder lige et kort øjeblik, men kommer hurtig til mig igen efterfulgt at en større vifte af smagsindtryk! Orangeskal, varme og mørke krydderier, tørrede frugter, dadler, mandler og vanilje i meget flot sammenspil...
Eftersmagen er meget, meget lang og det hele stikker og prikker rigtigt fint og rigtigt længe. Dette er en rom med masser af gods i, og jeg er sikker på, at den vil tilfredsstille selv de mest kræsne romdrikkere derude!
Bedømmelse
Først lidt baggrund for denne nye type aftapninger...
Det er slut med Guyana-aftapninger fra Velier, og det var vi mange, der var kede af at høre, da Luca Gargano meddelte dette sidste år. Det specielle ved netop disse aftapninger var, at de alle var: 1) tappet ved fadstyrke, 2) single still expressions, 3) 100 % tropisk lagret.
Disse tre kriterier var med til at gøre disse aftapninger unikke! Ingen andre aftappere på markedet kunne bryste sig af at opfylde disse tre kriterier for Guyanarom. Derfor er det naturligvis yderst tilfredsstillende igen at se lignende aftapninger på det danske marked. Denne gang er det dog ikke en uafhængig aftapper, som står bag.
Demerara Distillers, som er den eneste romproducent Guyana, har siden 1992 flasket rom under mærket El Dorado Rum. Deres 15 år gamle Demerarablend var det første, der ramte markedet og har længe været noget af det, som jeg personligt har holdt meget af. Det er stadig en dram, som jeg nyder ganske meget, når jeg fra tid til anden har lyst til en sød rom med noget at byde på.
Deres 15 år gamle blend er en blanding af fire forskellige destillater, som alle har lagret mellem 15 og 20 år. I blendet finder man både rom fra destilleringsapparaterne kaldt Port Mourant, Enmore, Diamond og Versailles. Tre af disse apparater er det, man kalder for wooden stills, og rom fra disse er nu kommet i single still udgaver fra henholdsvis 1993 (Enmore), 1999 (Port Mourant) og 2002 (Versailles).
Hvis du i forvejen kender til nogle af Veliers tidligere Guyanaaftapninger, så vil du også vide hvor voldsomme, kraftige, tørre og “utilregnelige” de er i duft og smag. Det er klart de mest voldelige aftapninger på markedet. Man kan stadig være heldig at finde nogle af de nyere Velieraftapninger på det danske marked, herunder bl.a.; Diamond 1999, Uitvlugt 1996 samt Port Mourant and Diamond 1999. Billeder af disse rom kan ses i denne anmeldelse.
Demerara Distillers har nu endeligt set lyset i denne type aftapninger og har i sidste uge sendt tre nye flasker på markedet, som alle kopierer konceptet, som blev udviklet af Velier for omkring 15 år siden. Demerara Distillers kalder disse aftapninger for El Dorado Rare Collection Rum.
Jeg har været heldig at få fingrene i disse aftapninger og vil nu lægge ud med en anmeldelse af El Dorado Rum Port Mourant 1999.
Først og fremmest så holder jeg utrolig meget af rom fra Port Mourant. Rom fra Port Mourant har leveret en af de største og mest kraftige smagsoplevelser, som jeg personligt har været vidne til. Det var en aftapning af Velier destilleret i 1997 - en fuldblods guyaner, som i den grad tog pusten fra mig!
Destilleringsapparatet, som går under navnet Port Mourant, er et ældgammelt dobbelt kedlet wooden pot still, som stammer fra den nedlagte sukkerplantage af samme navn, som lå i byen Port Mourant i den sydlige del af Guayana helt ud til kysten. Destilleringsapparatet flyttede ligesom mange af de andre apparater på Diamond Distillery fra plantage til plantage i takt med, at disse lukkede. Port Mourant er flyttet fra sit oprindelige sted til Uitvlugt Distillery, til nu at stå på Diamond Distillery i Georgetown, Guyana.
Rommen, der bliver produceret på dette gamle pot still anlæg, er kendt for at være tung, olieret og kraftig i sin karakter. En røget profil med mørke krydderier.
Rom fra Port Mourant er også en af de to grundstammer i El Dorado 15 Year Old blendet, og dette er som sagt en hverdagsrom, som jeg holder utroligt meget af. Derudover må også nævnes de mange forskellige “Port Morant” aftapninger fra Bristol Classic Rum - disse står mig også meget nært.
Demerara Distillers har udvalgt fade destilleret i 1999, som de efterfølgende har blendet sammen og flasket som vintage full proof aftapninger. Hvor mange flasker, der er kommet på markedet, vides ikke, og denne oplysning, synes jeg, bestemt mangler på flaskens etikette! En hvid og meget enkel etikette, som ellers står skarpt og stilrent. Nok om etiketten - det er rommen i flasken, det handler om!
Jeg er meget begejstret for denne 15 år gamle aftapning af Port Mourant! Det smager, som det skal! Jeg var langt hen ad vejen bekymret for, om Demerara Distillers kunne finde på at tilsætte sukker til disse nye single still vintage aftapninger, men umiddelbart lader det ikke til det. Dette er, i min bog, et ekseptionelt godt glas rom, og derfor skal det også have en topkarakter! Lad os få flere af denne type rom på markedet, Demerara Distillers!
Jeg vil snart skrive de næste anmeldelser på henholdsvis Versailles og Enmore, så hold dig opdateret her på hjemmesiden eller på facebooksiden...