El Dorado Rum Diamond SVW DLR 1998 54,9 %
Anmeldt d. 01-08-2019 af Mads "Romhatten" HeitmannVideoanmeldelse #80: På Romhatten.dk har vi en stor kærlighed til rom fra Guyana, nærmere bestemt fra Diamond Distillery. El Dorado Rum er landets eneste rommærke og er ejet af Demerara Distillers. El Dorado Rum Diamond SVW DLR 1998 54,9 % er flasket specielt til Holland og kan derfor ikke købes i Danmark.
Vi anmelder i videoen to ”søster”-aftapninger destilleret i 1998 og tappet i 2018. De to aftapninger er identiske. De er begge destilleret på det destilleringsapparat der hedder Diamond, et coffey still af metal. Ved påfyldning af fadene, som skete for 20 år siden, blandede man to forskellige ”marks” fra Diamond Still sammen i fadene. Et ”mark” er en speciel rom som laves på destilleringsapparat - de to marks i blendet hedder SVW og DLR.
Rommen er flaske ved fadstyrke på 54,9 %, og det er heri den eneste forskel på de to opstår. Alkoholprocenten varierer med 0,2 %. Men er det den samme rom? Smager de to aftapninger ens?
Se videoen hvor vi går mere i dybden med produktet:
Duft
Laknoter, eukalyptus, mynte, medicinske elementer – alt dette er tegn på at rommen har taget imod meget træ fra fadet. Derudover smager den af brændt melasse og let lakridsstang. Klassiske Guyana-noter men med et knæk på egetræ.
Smag
Det smager dejligt og den er høj på syrlige elementer og masser af tannin. Igen eukalyptus og mynte – næsten en smag af frisk tandpasta eller ”Cool Fresh”.
Bedømmelse
Når man smager El Dorado Rum Diamond SVW DLR 1998 54,9 % og El Dorado Rum Diamond SVW DLR 1998 55,1 % op imod hinanden, så er der ingen forskel. Det er (for os at smage) den samme rom, med to forskellige etiketter. Hvorfor der er 0,2 % forskel på alkoholprocenten (på etiketten), det ved vi simpelthen ikke, men se videoen hvor vi diskuterer hvordan det måske kunne hænge sammen.
Ift. de syv andre El Dorado Rare Collection Rums på markedet fra henholdsvis Skeldon, Albion, Enmore, Port Mourant og Versailles, så er dette glas knapt så godt. Det er ikke decideret dårligt (overhovedet), men det er den mindst interessante af dem alle.
Den omtalte ”high pitched” laktone som findes i både duft og smag, er nok i virkeligheden lidt en fejl. Det er et tegn på, at rommen har fået for meget egetræ. Og det skal den jo ikke. Balancen vipper og gør dette til et uharmonisk glas rom. Det er dog ikke sådan, at det er decideret dårligt, men det gør, at vi ikke kommer helt op at flyve over oplevelsen.