Clairin Vaval 2015 Batch 3
Anmeldt d. 09-08-2017 af Mads "Romhatten" HeitmannDen anden anmeldelsen i rækken af best-buy-rums er af en gal men genial haitianer, med fråde om munden!
Clairin er navnet på den spiritustype, som produceres og drikkes på Haiti. Clairin drikkes af de lokale på Haiti og anses for at være en spiritus af lavere standard end fx den lokale rhum Barbancourt, som kommer fra det store officielle romdestilleri på Haiti. Haiti er som bekendt et ekstremt fattigt land, og derfor er det også Clairin, som de lokale drikker mest af, da det er billigere end rommen fra Barbancourt. Clairin produceres på små mere eller mindre illegale destillerier, og selvom der findes 49 officielle romdestillerier rundt omkring i Caribien, så huser Haiti altså 532 Clairin-destillerier. Det er vildt!
Den haitianske brændevin Clairin er naturligvis et resultat af en fermentering på sukkerrør, nærmere bestemt frisk sukkerrørsaft, hvilket gør det til en rom. Det er dog en mere “uren” og rå romtype, da den kun er udsat for én batch-destillation, hvilket gør, at rommen ikke når at komme af med særlig mange urenheder. Det betyder også, at rommen er utrolig aromatisk og fyldt med smag - en vildt “funky” smag.
Ofte taler man om “fadstyrke”, når rommen ikke er vandet ned efter fadlagringen, men når man snakker om Clairin, så giver det ikke noget mening - nej, her tales der derimod om “destillationstyrke”, da rommen bliver flasket som det første lige efter destillationen, og aldrig rører et egetræsfad, og ej heller tilsættes vand.
Duft
Duften minder om klassisk rhum blanc fra Martinique - de deler de samme vegetabilske elementer i duften, men Clairin’en har en meget dybere aroma. Den lugter stærkere!
Når jeg tænker på duften af Clairin, så kommer jeg altid til at tænke på første gang jeg stiftede bekendtskab med den. Det var på en Rom & Whisky-messe i København. På standen, hvor rommen blev udskænket var duften altoverdøvende. Når udskænkerne trak proppen af flaskerne så var det Clairin, som slog igennem - man kunne nærmest fornemme duften af Clairin i hele hallen.
Den Vaval dufter af ketchup, dåsemajs, vådt hø og er generelt vanvittigt funky på næsen! En meget atypisk og absurd rom, men samtidig en kæmpe duftoplevelse.
Smag
Det minder om noget, der er gået i forrådnelse - men på en god måde! Jeg ved godt, at det er svært at forholde sig til, men prøv alligevel… Alkoholen er naturligvis meget kraftig, men alligevel finder man en masse søde og frugtige smagsnoter heri. Det her er en crazy rom!
Bedømmelse
Hvis man er typen, der sætter pris på autentiske og anderledes romtyper, så er dette et must-have produkt. Det smager dejligt i sig selv, men ledsager også en Daiquiri ekstraordinært godt! Hvis du er træt af ulagret rom som mere eller mindre smager af neutral alkohol (vodka), så gå ud og køb denne Clairin Vaval eller en af de to andre udgaver; Casimir og Sajous. Du vil ikke blive skuffet! Måske vil du føle, at du bliver kørt over af et smagsmæssigt godstog, men du vil ikke føle skuffelse.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan dette ville smage efter 5 år på fad i Haiti. Lad os snart se nogle fadlagede versioner af det haitianske brændevin! Det kunne være spændende...
Mange tak til Luca Gargano og Velier for at have introduceret Clairin til det europæiske rommarked. Det er nogle vanvittigt autentiske og naturlige produkter - mere af det!