Clément Single Cask Vanille Intense
Anmeldt d. 01-12-2016 af Mads "Romhatten" HeitmannDuft
Som lablen også foreskriver; Vanille Intense! Ja, den er kraftig på vaniljen - man fornemmer meget tydeligt, at denne rom udelukkende har været i forbindelse med amerikansk egetræ. The vanilla is strong with this one!
Men der er naturligvis mere. Udover den fede “bourbonvanilje” finder jeg tørrede dadler som noget af det mere fremtrædende. Ligeledes mokka! På overfladen optræder den ikke som en klassisk Rhum Agricole, men når man dykker ned i smagen - ja, så sker der ting og sager!
Smag
Den syrlige og intense rhum agricole-smag åbner ballet med en forholdsvis stor tørhed, men kort efter tager en kraftig vaniljesødme over og overtager spillet fuldstændig. Dadler, figner, rosin i samspil med vaniljen. Uf, det her er guf! En yderst anbefalelsesværdig smagsoplevelse.
Bedømmelse
En fuldstændig FABELAGTIG rom fra øen Martinique! Den har det hele; intensitet, afstemthed og vigtigst af alt en forbandet god smag…
Clément laver rom i den franske stilart, altså på frisk sukkerrørssaft frem for melasse. Jeg har besøgt Martinique og naturligvis også Habitation Clément - du kan læse alt om min oplevelse fra destilleriet her.
Denne aftapning er noget helt specielt. Normalt, når man nyder et glas Rhum Clément er rommen en blanding af rom, som har lagret på franske egetræsfade og amerikanske egetræsfade. Men ikke denne. Dette er en enkeltfadsaftapning fra et amerikansk egetræsfad. Og det fungerer kanon godt!
Den aftapning, jeg sidder med nu, kommer fra fad nummer 0310048 og er kun tappet ud i 457 flasker. Faktisk har jeg to forskellige aftapninger af den samme model. Den første, som jeg netop har nævnt fadnummeret på, er købt i Danmark og den anden er sendt fra det franske marked og har fadnummer 20030086 og er tappet ud i 505 flasker. De to flasker er identiske på designet, navnet og det hele, men kommer ikke fra samme fad, og det var egentlig derfor, jeg anskaffede mig endnu en flaske - simpelthen for at smage, om der var forskel fra fad til fad.
Er der så forskel på de to enkeltfadsaftapninger? På papiret ER der forskel, og med det, mener jeg, at ikke to fade udvikler sig ens, men når det er sagt, så er forskellen heller ikke større. På Martinique benytter man sig af en årlig “vatting” af alle fadene destilleret i samme periode. Dvs. at man efter et års fadlagring blander al rommen, som ligger på de fade, som fx er blevet fyldt i oktober 2003, hvorefter man så på ny fylder fadene op igen. Den proces gentager man hvert år - dels for at ensarte smagen på fadene, men også for at alle fadene hele tiden er fyldt på med rom, så ingen står halvfyldte. Det gælder om at udnytte den fulde fadkapacitet - det er det mest økonomiske!
Denne proces er naturligvis med til at udviske de helt store smagsforskelle over den lidt over 10 år lange fadlagringsperiode, og det kan man også godt smage - de to aftapninger er ens i duft og smag. Men nøj, dette er en lækker og meget svært drikbar rom! Den får kæmpe anbefalinger herfra.
Relaterede anmeldelser
Kommentarer
Jeg har tidligere købt rom på baggrund af Romhatten anmeldelser, og er ikke blevet skuffet, men denne rom falder helt igennem. Den er usædvanlig sprittet hvilket overdøver de fleste smagsnuancer. Eneste forklaring er at der er forskel på fadene, så hold jer fra nr. 20030091.
Rombegynder