Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Solera Lagrings Systemet

Skrevet d. 01-10-2012 af Mads "Romhatten" Heitmann

For det meste ”blendes” rom. Det blandes altså med anden rom for at opnå den smag der kendetegner det givne produkt. En speciel blandingsmetode er ”Solera-metoden”. Solera-metoden bliver mere og mere udbredt inden for rom. Det er også en metode der bruges inden for vin og portvin. Eftersom fordampningen ligger på ca. 6 procent årligt påfyldes der et par gange årligt mere rom, så tønden hele tiden er fyldt. Et normalt solera-system er formet som en pyramide, oftest med 5-6 tøndelag i højden og x-antal på langs. Alderen varierer fra række til række. Den øverste række er yngst og den nederste række er ældst. Den yngste og øverste rom tappes ned i den ældre række nedenunder.

Når dén række med tønder er opfyldt så tappes den ”blanding” i den ældre række neden under, og sådan foregår det til alle tønderne er fyldt op. Dvs. at den nederste række, også kalde ”solera-rækken” har en lille procentdel af hver årgang i sig og derefter tappes den på flaske. Det betyder derfor, at en solera-rom er en blanding af gammel og ung rom. Solera-producenterne siger, at den unge rom optager meget af den ældre roms karakter og at det skulle øge den unge roms modningsproces. Der tappes på flaske et par gange årligt.

"Solera" kommer af det spanske ord for gulv, nemlig "suelo". Så når du køber en ”gulv-rom” så vær opmærksom på, at tallet på flasken er solera-rækkens årgang og ikke et gennemsnit eller en fast årgang. Det er simpelthen den ældste rom der er blevet brugt i blandingen.



Romproduktion, Lagring af rom



Tilmeld dig nyhedsbrevet