Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Lagring af rom

Skrevet d. 01-10-2012 af Mads "Romhatten" Heitmann

Man skal tænke på tønden som en membran, da rommen igennem hele lagringsprocessen ånder. Derved har det omkringliggende klima stor indflydelse på hvordan rommen udvikler sig. Specielt det varme klima har en betydelig effekt på hvordan en rom udvikler sig. Man siger at en rom modnes ca. 3 gange hurtigere end en whisky. På grund af den høje temperatur fordamper både vand og alkohol i et højt tempo. Faktisk fordamper 6-7 procent af tøndens indhold under ”tropisk lagring” hvorimod whisky kun slipper 2-3 procent. Dette skyldes det kølige klima vi har i Nordeuropa. Denne fordampning kaldes populært ”Englens andel” og er med til at give rommen sin kompleksitet. Man kan sammenligne det lidt med at koge en fond ind. Smagen bliver mere intens og koncentreret med tiden og det samme er gældende for rommen.

Lader man en tønde med rom stå i omkring 70-80 år uden at røre ved den, så vil indholdet stor set være væk. Så store tidshorisonter er der dog ikke tale om normalt. Det er tit sådan, at en rom der har ligget på fad i mere end 8 år er mere eller mindre udrikkelig. Herefter bruges den til at tilføre andet rom smag i form at ”blending”. Det kan naturligvis lade sig gøre at lave en rom der ikke er ”overmodnet” efter 8 år, men det er svært og kræver stor erfaring. Visse producenter har flyttet lagringen af deres rom op i højere luftlag, hvor det er køligere og hvor modningen ikke sker så hurtigt. Man skulle tro, at alder og modenhed går hånd i hånd, men det er ikke det samme. Mange bruger én tønde op til 3 gange, og det vil sige, at det rom man hælder på ”first-fill” optager mere af tøndens karakter end den gør på et ”third-fill”. Første gang tønden bruges afgiver den mest smag og farve, anden gang ikke så meget og tredje mindre endnu.



Romproduktion, Lagring af rom



Tilmeld dig nyhedsbrevet