Whiskyhatten.dk - Stedet for whiskyelskere
Om os
Kontakt
Log ind med facebook Login  
Opret bruger
Brugernavn eller adgangskode er forkert
Brugernavn påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk
Navn påkrævet
E-mail påkrævet
Adgangskode påkrævet
Luk

Besøg hos Distillerie Montebello

Skrevet d. 06-04-2019 af Mads "Romhatten" Heitmann

Da vi forlader Distillerie Longueteau opdager vi, at der kun er 10 minutters kørsel til Distillerie Montebello, et destilleri, som jeg kun svagt har stiftet bekendtskab med. Det må vi naturligvis ud at se på.

Besoeg Hos Distillerie Montebello 14

Distillerie Montebello

Vi ankommer på bagsiden af destilleriet, og det ser en anelse forladt ud, ligesom hos Distillerie Longueteau. Heldigvis finder vi vej ind igennem en stor maskinbygning, som leder os ud til selve produktionen. Vi er havnet det rigtige sted. Det larmer, syder og bobler, og vi falder hurtigt i snak med en ung gut, der kan tale engelsk. Han arbejder på destilleriet, desværre fik jeg aldrig fat i hans navn, men han fortæller os en masse gode detaljer om Distillerie Montebello.

Besoeg Hos Distillerie Montebello 34

Mads Heitmann foran den gamle dampmaskine

På Distillerie Montebello bliver sukkerrørene udelukkende høstet med håndkraft. Inden fermenteringen bliver sukkerrørene presset ved hjælp af en 216 år gammel dampmaskine. Han siger, at det er den ældste dampmaskine i hele Caribien.

Det overrasker mig, da han desuden fortæller, at man på stedet ikke benytter sig af gær til fermenteringen. På Montebello vildgærer man åbenbart al sukkerrørssaften - en fermenteringsperiode på op til 72 timer.

Besoeg Hos Distillerie Montebello 27

En af gæringstankene fyldes op

De har to forskellige destilleringsapparater på fabrikken, et gammelt klassisk creole column still samt et mere moderne dobbelt coffey still. Det nyere coffey still blev installeret tilbage i 1983. Jeg får lov til at smage på den new make, der kommer ud af apparatet, og ganske rigtigt; det smager betydeligt lettere end det new make, jeg tidligere har smagt på hos fx Distillerie Longueteau. Anlægget med dobbelt-kolonne er naturligvis langt mere effektivt til at destillere, og det smages tydeligt. De bruger stadig begge stills, men den dag vi er på besøg, er der kun gang i deres coffey still. Man destillerer 200.000 liter rom årligt.

Besoeg Hos Distillerie Montebello 18

Coffey still

Vi går lidt videre, og jeg begynder at spørge ind til deres fadlagring – jeg kan umiddelbart ikke se deres lagerhal noget sted. Til gengæld kan jeg se nogle forskelligfarvede containere, som er stakket ovenpå hinanden i fire lag. Guiden peger derhen. ”Vi har alle vores tønder med rom til at stå i de containere derover”, siger han. Jeg taber kæben. Det har jeg aldrig nogensinde hverken set eller hørt om noget destilleri gøre. Jeg spørger guiden om, hvad deres fordampningsprocent fra fadene ligger på årligt – den må da være høj, når rommen står i lukkede containere i solen dagen lang. Guiden griner og siger, ”Den er høj! Faktisk omkring 15 % årligt”. Jeg taber om muligt kæben endnu mere. En angels’ share på 15 % årligt er næsten det dobbelte af, hvad en normal romproducent oplever med traditionel fadlagring.

Besoeg Hos Distillerie Montebello 29

Containere som huser Montebellos fade med rom

Det er intet mindre end utroligt, hvad vi er vidne til på Distillerie Montebello – desværre får vi ikke mulighed for at smage deres rom. Det kunne have været interessant at smage, om man kunne smage den intensiverede modningsproces i containerne. Det må blive en anden god gang… 

Se flere billeder fra besøget øverst i billedeviseren.

Læs næste artikel om vores besøg hos Distillerie Damoiseau her.

Der er endnu ingen brugere der har kommenteret på dette.
Vil du være den første? Log ind her!


Tilmeld dig nyhedsbrevet